Jhr. H.L.M. van Nispen van Sevenaer (1879–1958) werd op 1 juni 1909 benoemd tot burgemeester van Laren N.H. Toen hij in 1947 eervol aftrad werd hij bedacht met de naar hem genoemde straatnaam. De oorspronkelijke naam van deze weg was tot 1906, Hilversumseweg. Daarna werd het door de komst van het tramstation veranderd in Stationsweg en in 1947 in de huidige straatnaam. Van Nispen hield van zijn dorp. Vooral zijn streven om het dorpsbeeld te bewaren door het in het leven roepen van een Welstandsbepaling- en Schoonheidscommissie, bleef er veel eigens bewaard, wat jammerlijk door zijn opvolger te niet is gedaan.
Ook zijn vaderlandsliefde uitte zich tijdens de Duitse terreurjaren en als verzetsman werd hij door de bezetter ontheven van zijn ambt en vervangen door de produitser de N.S.B.er A.W. Knipscheer, die tot 8 mei 1945 de ‘foute’ burgemeester bleef en veel onheil veroorzaakte. Van Nispen moest onderduiken, overleefde het en maakte na de bevrijding, gekleed in geallieerd uniform, een glorierijke intocht in zijn geliefd Laren. Geboren in Zevenaar overleed hij in Laren. Hij werd, begeleid door de Larense Verzetsmakkers, op het St. Janskerkhof ter aarde besteld. [uit: Laren door de straten heen, door Gerard Koekkoek]
Overzicht van straten in Laren | Berichten over de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat op deze site:
Ik heb mijn opa helaas niet gekend, want hij overleed in 1989, bijna 7 jaar voordat ik geboren ben, in februari 1996. Mijn opa is …
Ook in 1933 stonden er weer vele meldingen over criminaliteit in de Laarder Courant De Bel. Het zal u wederom verbazen wat er toen zoal …
In deze woning aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat kwam in 1936 Maria Montessori wonen. Zij werd geboren op 31 augustus 1870 in Chiaravalle …
Bij een bezoek aan mijn huisarts kwam ik in gesprek met zijn assistente over het Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren en alle leuke verhalen …
Het meest bekende kruispunt in Laren is ongetwijfeld de kruising met de stoplichten bij t’ Bonte Paard. Wellicht op enkele personen in Laren na, weten …
Precies een jaar geleden verscheen het eerste deel over de Gezondheidszorg in ons Kwartaalbericht (nr 135). Die publicatie liep synchroon met de expositie in de …
In 1924 was er iets nieuws in Laren. De heer F.A. Kieft demonstreerde iedere woensdag in het najaar een totaal nieuw soort fornuis. Het Grude fornuis. …
De boerderij van Hein Smit (Hein van Steffenshein) met als huisnummer Boekweitskorrel 18, stond in de bocht van de Zijtak en het Wagenpad. Vroeger liep …
In een tijdsspanne van nog geen 120 jaar heeft Laren de opkomst en ondergang van meerdere postkantoren meegemaakt. De evolutie van de conventionele postdiensten naar …
Het oude postkantoor (1891-1937) aan de vroegere Hilversumseweg (later Stationsweg en daarna Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat) heeft nog diverse herinneringen voor vele mensen, die …
De Oude Post stond op de plek waar nu de RABOBANK staat aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat. Het werd gebouwd in 1906, vlak …
In de dertiger jaren van de vorige eeuw ventte Jacob Keijer (1895-1967) met vis vanuit Huizen, waar hij met zijn gezin woonde, in Laren en …
Foto 34
Geen Hilversumseweg meer, maar de nieuwe Stationsstraat. We schrijven 1909 en er is heel wat veranderd. We zien hier de rechterzijde van de straat. …
Foto 33
De Hilversumseweg in 1890. Deze straat zou later nog tweemaal van naam veranderen, namelijk in Stationsweg en in Van Nispenstraat. Links vooraan het hek …
Foto 16
De hoek van de Naarderstraat en de Van Nispenstraat in 1900. De vele iepebomen waarmee Laren was beplant, zorgden bij zomerse dagen voor de …
Gerelateerde berichten op deze site: