Het Grude fornuis

Het Grude fornuis

In 1924 was er iets nieuws in Laren. De heer F.A. Kieft demonstreerde iedere woensdag in het najaar een totaal nieuw soort fornuis. Het Grude fornuis. Hij kreeg veel belangstellenden over de vloer in zijn zaak aan de Stationsweg, nu de Burgemeester Van Nispen van Sevenaerstraat. Verschillende Gooise huisvrouwen hadden er al één aangeschaft. Maar iedereen wilde de werking van dat wonderapparaat zien.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 135 [2016-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep (G.L.) De Boer

De naam Grude fornuis was genoemd naar de brandstof waarmee gestookt werd. Dat was Grude cokes en dat was te koop bij Lamme’s kolenhandel aan de Torenlaan. Deze cokes is ontvette bruinkool, dat is zuivere koolstof. Dat heeft een verbrandingswaarde van 5 á 6000 calorieën per kg. De cokes brandt vrijwel vlamloos maar zij gloeit en ontwikkelt een zeer grote hitte. Deze brandstof kon alleen in een Grude fornuis worden gebruikt. De cokes kostte ƒ 2.30 per 50 kg. Het maandelijkse brandstof verbruik voor de bereiding van maaltijden voor gemiddeld 10 personen zou 140 kg cokes zijn en dat kostte dan ƒ 6.50, dat zou neerkomen op 21 cent per dag. Het fornuis brandde dag en nacht en in een aangebracht reservoir had men de beschikking over warm water.

Het fornuis werd één keer aangemaakt en bleef zo doorbranden. Je hoefde niet steeds het fornuis aan te steken. Het uiterlijk van het fornuis was volgens de berichten goed verzorgd, zodat het een sieraad voor de keuken was. Een ieder werd aanbevolen om te komen kijken bij het wonder aan de Stationsweg. Dat was in 1924. We kunnen er nu naar zoeken wat voor fornuis dit was maar dat is niet te vinden. Het fornuis zal geen lang leven hebben gehad, want later werd er niets meer over geschreven. Trouwens, Grude is een plaats in Bosnië-Herzegovina. Kwam daar misschien de Grude cokes vandaan?

Bronnen: Laarder Courant De Bel 1924; Wikipedia