Kwartaalbericht 111

Kwartaalbericht 111

Het is al weer een maand 2010, als ik dit schrijf. Ik ben al gewend aan de klank van het jaartal en vergis me niet meer. Zo zal het u ook wel vergaan. Het wordt een interessant jaar. De redactie heeft een aantal onderwerpen in voorbereiding, die dit jaar in het Kringblad zullen verschijnen. Zo kunt u items over Houthandel van Dijk en de architecten van Laren tegemoed zien. En natuurlijk besteden wij dit jaar ook uitgebreid aandacht aan het Laren van toen als weversgemeenschap.

Gerda Meulenkamp

In dit nummer beginnen we alvast bij de bron met enkele van de hoofdrolspelers: de schapen en de Larense schaapherders. Heeft u foto’s, illustraties, anekdotes of ervaringen die wij als verhaal bij dit belangrijke thema over tweehonderd jaar geschiedenis van de weverijen in Laren kunnen uitwerken? Dan houden wij ons graag aanbevolen om er samen een mooi artikel van te maken, email naar de redactie: redactie@historielaren.nl of telefoon (035) 538 67 10 (Gerda Meulenkamp).

Er is in deze uitgave geen “kunst uit het dorp van Mauve”. Mary van der Schaal-
de Valk heeft onlangs een knieoperatie ondergaan en moet revalideren. Zij hoopt voor het volgende nummer weer een mooi artikel te kunnen plaatsen. Vanaf deze plaats: van harte beterschap Mary! 

Omdat de plannen van KPN zijn om alle postkantoren in Nederland te laten opheffen en daarvoor in de plaats postagentschappen te realiseren, hebben we in dit nummer alle postkantoren, die er in Laren zijn geweest op een rijtje gezet met daarbij nog een artikel van de onlangs overleden Arnold van Kessel. We vragen zoals altijd om uw reactie!!

Voorwoord

Wij zijn alweer een paar maanden op weg in ons lustrumjaar: 2010! Dertig jaar geleden heeft een aantal mensen, gestimuleerd…

Schenkingen 1e kwartaal 2010

24/10 Van mevr. Nijssen kregen we 2 dozen met boeken (dit had in het vorige kwartaal vermeld moeten worden). 5/12…

In memoriam Arnold van Kessel

Met ontzetting vernamen wij dat onze verhalenschrijver Arnold van Kessel op 27 november 2009 in zijn woonplaats Bussum is overleden….

In het zonnetje

Deze keer wordt Hans Kleinhoven door ons in het zonnetje gezet. Volgens de mensen die het weten kunnen is niets…

Mijn oude buurt

Ik kom van het Smidslaantje nr. 3, waar rechts van ons “Schele Mossel” woonde en aan de linkerkant de familie…

Schaapherders in Laren

In het parochieblad van de Goede Herderkerk schreef pater Venantius de Leeuw een beknopt verhaal over de Schaapherders in Laren…

De 3 postkantoren van Laren

In een tijdsspanne van nog geen 120 jaar heeft Laren de opkomst en ondergang van meerdere postkantoren meegemaakt. De evolutie…

Sleutelpost

In aansluiting op het artikel ‘postkantoor’ leek het de redactie leuk en zinnig om de heer Wil de Leeuw, die…

Tegenover de Haas en Konijn…

Het oude postkantoor (1891-1937) aan de vroegere Hilversumseweg (later Stationsweg en daarna Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat) heeft nog diverse…

Effe tussedeur

In de jaren tachtig waren de in Larens dialect geschreven stukjes van Bart Krijnen ? in de toenmalige Larense uitgave…

Laren toen…

De Oude Post stond op de plek waar nu de RABOBANK staat aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat. Het…

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 111 [2010-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.