Laren toen…

Laren toen…

De Oude Post stond op de plek waar nu de RABOBANK staat aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat. Het werd gebouwd in 1906, vlak naast het postkantoortje, dat toen te klein was geworden.

‘De Oude Post’

Ook dit kantoor werd na een aantal jaren weer te klein. Nadat men een nieuw kantoor had gebouwd aan het Schoutenbosje kocht de gemeente de Oude Post. Hierin werd gevestigd de raadzaal en de trouwzaal. In het linker gedeelte werd het gasbedrijf onder gebracht. Tijdens raadsvergaderingen kwam het wel eens voor dat de vergadering geschorst moest worden. De gehele KVP-fraktie trok dan naar de pastorie, waar pastoor Brouwer hen te verstaan gaf hoe er gestemd moest worden. Zo ging dat en men vond het prima.

Het eigenlijke gemeenthuis annex politiebureau was in de Prinsemarij aan de St. Jan­straat. Na het vertrek van de broeders van St. Louis uit Laren werd het broederhuis aan de Eemnesserweg omgetoverd tot gemeentehuis en werden alle diensten onder een dak gebracht. Ook dit gemeentehuis heeft zijn langste tijd gehad. Straks zullen alle BEL- gemeenten onderdak krijgen in het nieuwe gemeentehuis in Eemnes.

Toen Napoleon in 1811 op doortocht was naar Amsterdam en door Eemnes kwam vroeg hij aan zijn secretaris hoe dit dorp dan wel heette. De franse secretaris, die de taal niet geheel meester was las op het bord ‘Eenmens’ in plaats van Eemnes. Het antwoord van Napoleon was toen ‘onbegrijpelijk, dat hier nog een mens woont’. En hij vervolgde zijn weg door Laren en Naarden naar Amsterdam. 

Foto en tekst Ernst H.J. Wortel

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 111 [2010-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.