Kwartaalbericht 136

Kwartaalbericht 136

Dank voor alle complimenten naar aanleiding van het vernieuwde Kwartaalbericht. Het heeft ook aan onze verwachtingen voldaan en zelfs nieuwe leden voor de Historische Kring opgeleverd. Een bevestiging van het feit dat de Larense geschiedenis nog volop leeft.

In dit nummer doen we er nog een behoorlijk schepje bovenop: aan de hand van foto’s van Ria van Dijk schetsen we een beeld van Laren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de euforische periode daarna. Teun Koetsier en Elbert Roest, die het boek ‘Schieten op de maan’ schreven, reikten ruim 50 foto’s aan waarvan enkele ook in hun boek over het Gezag en het Verzet in Laren zijn gepubliceerd. Zowaar een uniek verslag van onze levende geschiedenis! Over de evolutie van de Larense Brink is zoveel interessants te vermelden dat Jaap Groeneveld een kroniek over ‘250 jaar tussen vernieuwing en behoud’ heeft samengesteld. Met trots presenteren wij u het eerste van vier delen. En uiteraard ook aandacht voor de kunst met de geschiedenis van ‘De Larensche Kunsthandel’ en een profiel over Pietje Bell’s tekenaar. Een gevarieerd Kwartaalbericht waarin we onze geschiedenis weer een volle zomer levend proberen te houden!

Hans Schaapherder

Onkosten

Hans Jonker, van de Historische Kring Bussum, stuitte bij onderzoek in het archief van de Amsterdamse politie op bijgaand briefje:…

Schenkingen 1e kwartaal 2016

28/11 van A. Brinkman: 2 ansichtalbums. 14/12 van G. Bogaerds: vlaggen van de Scheper. 17/2 van G. vd Veer: foto’s…

Kunst uit het dorp van Mauve

Jan Frederik Rinke 1863–1922

Jan Rinke werd op 27 maart 1863 in Schildwolde gemeente Slochteren geboren. Toen hij 2 jaar was, verhuisden zijn ouders…

Effe tussedeur

Veur ’n paor weke verom sting ‘k ’saoves in de neng naer de akkers te kijke of de rog al…

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 136 [2016-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.