‘Canteclaers klacht voor koning Nobel’ en ‘Reynaert als Pelgrim’

‘Canteclaers klacht voor koning Nobel’ en ‘Reynaert als Pelgrim’

Sinds 1938 heeft de Openbare Leeszaal en Bibliotheek (ontwerp architect W. Hamdorff, 1928) op de Torenlaan, bij de fietsenstalling een muurschildering van Theodorus Lambertus Kurpershoek. Theo was reclametekenaar en ontwierp postzegels. Hij woonde in die tijd op de Leemzoolseweg 6 (tegenwoordig Leemzeulder). Op de lange muurschildering zien we twee fabels uitgebeeld uit het verhaal van den Vos Reynaerde.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 136 [2016-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Antoinetty van den Brink

De schildering is, naast ernstig verbleekt, ook behoorlijk beschadigd door krassen die er met een scherp voorwerp zijn ingekerfd. In 2012 is gekeken of het mogelijk zou zijn deze schildering te herstellen. Na lang zoeken werd er een restaurateur gevonden, maar toen hij voor de muur stond, durfde hij het niet aan. Aangezien restaurateurs van dit soort schilderingen niet voor het oprapen liggen, lag ook het plan een poosje stil. Tot we eind vorig jaar op het spoor kwamen van een (jonge) restaurateur die haar opleiding o.a. in Italië heeft gekregen. Zij verstaat haar vak goed en gaf aan dat ze niet iets gaat ‘overschilderen’. Maar zonder historisch materiaal, kan ze niets. Hoe zouden de originele kleuren zijn geweest? In het aangebouwde schuurtje is een stukje muur waarop de originele kleuren nog redelijk zichtbaar zijn. Inmiddels wordt er onderzoek gedaan naar de kunstenaar Kurpershoek en hopen we dat er nog originele tekeningen van het ontwerp zijn. Of tenminste foto’s van de beginperiode (1938 of later). Aan de hand van het ontwerp zou ze wel kunnen in- en aanvullen en daarna mogelijk conserveren om het voor de volgende generaties weer te behouden. Onze hoop is ook een beetje gericht op de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed waar we de vraag eveneens hebben neergelegd. Een oproep via een populaire Larense Facebook-pagina leverde helaas nog geen reacties op. Kan dit worden vervolgd? Dat hopen we van harte! We houden u op de hoogte!