Klederdracht
In de negentiende eeuw was voor veel mensen in Nederland de wereld niet veel groter dan de eigen dorpsgemeenschap. Elk dorp was een klein circuit van mensen met eigen gebruiken en codes. Zo ontwikkelde zich per plaats ook een klederdracht.
Deze onderscheidde zich van nabijgelegen dorpen. Tussen Eem en Vecht komen, met varianten, toch overeenkomstige drachten voor. We spreken hier van streekdracht. Toch zijn er grote lokale en regionale verschillen. De streekdrachten van Huizen en Bunschoten zijn bijvoorbeeld wezenlijk anders dan wat in Laren werd gedragen.
Vooral de Larense vrouwenkostuums hebben heel eigen kenmerken. Het mannenkostuum is vaak eenvoudiger. Het vrouwenkostuum met de vierkante muts is tussen Eem en Vecht de oudst bekende streekdracht. Het is een variant van de Hollandse hul, maar komt in deze vorm in heel Nederland verder niet voor. De vierkante muts heeft maar een klein verspreidingsgebied. Alleen in Hoogland, Soest, Baarn, Eemnes, Laren en Blaricum kwam de dracht met deze muts voor.
Het kostuum met de staartkap komt in Eem- en Gooiland later in zwang dan de vierkante muts. De staartkap komt op rond 1875 en onderscheidt zich van de West-Friese kap. Hij heeft een veel langere staart (circa 13 cm) die uitloopt in een bredere strook aan de voorkant (circa 10 cm). Omslagdoeken, rokken en schorten hadden bij de Larense dracht specifieke kenmerken. Bij de streekdracht werden op hoogtijdagen ook fraaie sieraden gedragen. In Laren kende men gouden sieraden als een kruis met corpus, voorhoofdsnaalden en het zilveren oorijzer.
Na 1900 kwamen nieuwe invloeden, waardoor de confectiekleding de markt veroverde. Deze kleding was vaak goedkoper dan wat door de huisnaaister of kleermaker afgeleverd werd. Na de Tweede Wereldoorlog was het snel afgelopen met de streekdracht. Slechts een enkeling bleef een leven lang deze traditie trouw.
Boekje ‘Laren van weleer’ op komst
17 aug. 2020 – “In ruim honderd jaar is hier heel veel veranderd en is Laren van een dorp vol…
Schenkingen 4e kwartaal 2019
5/10: Mw. Antoinetty v.d.Brink schonk ons het boek “Het bouwen van landhuizen” van architect Jan Rebel. 5/10: Dhr. J. de…
De allereerste buitenlandse reis van de Klepperman
In 1953 nam de Larense folkloregroep de ‘Klepperman van Elleven’ deel aan een festival in Bari, bijna in de ‘hak’…
Dialect Digitaal
Sinds begin september is de CD ‘effe tussedeur’ – met 28 door Nic Vos in Larens dialect ingesproken verhalen van…
Schenkingen 1e kwartaal 2013
16/2 Van Ria Teeuwen-Carpentier en Ben Telleman ontvingen wij een draaiboek (3x) TV-programma RKK Eucharistieviering St. Jansbasiliek 10-02-2013. 16/2 Jan…
Schenkingen 4e kwartaal 2012
11/9 Van de heer Elias uit Amersfoort ontvingen wij 20 ingebonden delen ‘Tussen Vecht en Eem’ (1970-2010) en 21 ingebonden…
Eduard (Ed) Jacobs 1859–1931
Eduard (Ed) Jacobs werd geboren in 1858 te Amsterdam. Hij was een nogal stille jongen, viel niet op, en doorliep…
Voorintekening boek Streekdracht Eem- en Gooiland
De TVE-Werkgroep Klederdracht Eem- en Gooiland heeft twintig jaar gewerkt aan het verzamelen van gegevens, foto’s en voorbeelden van de…
Een bijzondere muts
Op bijgaande foto ziet u een vrouw uit Laren. Wie is zij? In Laren zijn vroeger een aantal soorten klederdracht…
Foto middenpagina (kwartaalbericht 95)
De foto op de middenpagina van kwartaalbericht 95 is van de oogstoptocht door de Kerklaan 1938. Op de foto vermoedelijk…
Groeten uit Laren
Laren 26 augustus 1912 Beste vrienden, Zoals je ziet zijn wij hier nog en zal het ons aangenaam zijn je…