Boekje ‘Laren van weleer’ op komst

Boekje ‘Laren van weleer’ op komst

17 aug. 2020 – “In ruim honderd jaar is hier heel veel veranderd en is Laren van een dorp vol boeren geworden tot een dorp zonder boeren. Waaraan kan jij nu nog zien dat Laren vroeger een echt boerendorp was?” Dit is één van de vragen die in het eind oktober te verschijnen boekje ‘Laren van weleer’, een uitgave van de HKL, elk van de dertien hoofdstukken zullen afsluiten. Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 7) en zal op scholen worden uitgedeeld. Maar het is interessant voor Laarders van alle leeftijden. Het zal voor € 9,95 te koop zijn bij de HKL. Nu tijdelijk gratis! voor leden die nieuwe leden aanbrengen.

Waarom een nieuw boek met de titel ‘Laren van weleer’?  Het antwoord staat in regelrecht verband met een gebeurtenis die zich in de zomer van 2018 afspeelde op en bij de zijgevel van Albert Heijn aan de Sint Janstraat
Oud-tekenleraar Hans van Deuren zag daar dat slopers bezig waren het vijftien meter lange, ijzeren kunstwerk ‘Laren van weleer’ van de muur te halen en in stukken te zagen. Het leverde overlast op voor de ladende en lossende vrachtwagens en moest daarom geruimd worden. Nadat Hans er achter kwam dat er niets met het werk gedaan zou worden, kreeg hij het voor elkaar om het te kopen voor 200 euro. Hij nam het in delen gezaagde kunstwerk mee naar huis. Sindsdien is Hans druk in de weer geweest om een mooie nieuwe plek te vinden voor dit kunstwerk.

Na verschillende pogingen is het, met hulp van partijen als eigenaar Van Deuren zelf, de HKL, oud-wethouder Leo Janssen, Pim en Kees Snoeij en de gemeente Laren, gelukt het kunstwerk in ere te herstellen. Het zal gerestaureerd en wel geplaatst worden op een fraaie locatie. De gebroeders Snoeij hebben het herstel op zich genomen. De reden van dat laatste is dat het kunstwerk in 1970 door de Laarder Cees Snoeij (1922-2012), vader van Pim en Kees, met een snijbrander werd uitgezaagd. Cees Snoeij was oprichter van het decor- en constructiebedrijf Snoeij & Snoeij, dat door zijn zonen is voortgezet Het ontwerp van het kunstwerk was destijds gemaakt door de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983).

In het boek ‘Laren van weleer’ worden de dertien verschillende onderwerpen, die op het kunstwerk te zien zijn, uitgebreid besproken. Zo krijgt de lezer een goed beeld over het reilen en zeilen van het leven van de Larense bevolking in vroegere tijden en kun je tot de conclusie komen dat Laren rijk is aan vele bijzondere tradities die tot op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar zijn en betekenis hebben in het dagelijkse leven van het dorp.

‘Laren van weleer’ GRATIS!

voor leden die nieuwe leden aanbrengen

Leden-donateurs van de HKL kunnen het boek ‘Laren van weleer’ gratis ontvangen, maar wel voor een tegenprestatie. Die is dat zij een nieuw lid aanbrengen.

Via onderstaand formulier kunt u een nieuw lid van de Historische Kring Laren aanmelden. Dan sturen wij u het boek ‘Laren van weleer’ zo spoedig mogelijk toe. Alvast hartelijk dank!