Een bijzondere muts

Een bijzondere muts

Op bijgaande foto ziet u een vrouw uit Laren. Wie is zij? In Laren zijn vroeger een aantal soorten klederdracht na en naast elkaar gedragen. Deze keer gaat het niet om een vierkante muts of een staartkap, maar om een zogeheten ronde muts. Die werd door heel wat vrouwen gedragen, niet alleen in onze omgeving, maar in heel Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, zowel door rooms-katholieke als protestantse vrouwen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 95 [2006-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Livia van Eijle en Alie Klap (Werkgroep Klederdrachten Eem- en Gooiland)

Er werd bij ons geen oorijzer onder gedragen, wel een zwart onderkapje. De punten werden door sommige vrouwen heel strak tegen het hoofd aan gevouwen; in dit geval hangen ze juist vrij laag. Dat heeft niets te maken met de plaats waar iemand vandaan kwam of met godsdienst, maar is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat wel heel bijzonder is aan deze muts, is de kant, waarvan hij gemaakt is. We kunnen aan het motief zien, dat het ’s Gravenmoerse kant is. Hierbij zijn in de rand vierkante en driehoekige motieven te zien, sterk afwijkend van de in onze streek gebruikelijke bloemmotieven.

De kant voor mutsen kwam in het algemeen uit België; ’s Gravenmoerse kant is de enige ons bekende kant van Nederlandse origine. Hij werd toegepast in sluiermutsen in Brabant en ook in enkele ronde mutsen in onze contreien (ook in Blaricum is er één te vinden). We kunnen er nog geen verklaring voor geven waarom deze kant in onze omgeving is opgedoken. Het zou kunnen helpen als we zouden weten wie deze vrouw is. Dan kunnen we meer gegevens en foto ’s van haar achterhalen en misschien ontdekken waarom ze deze muts draagt.

Dus: Weet u wie deze vrouw is? Weet u iets over haar familie? Weet u misschien zelfs iets over haar muts? Neemt u dan contact op met de redactie.