In het zonnetje

In het zonnetje

Deze keer wordt Hans Kleinhoven door ons in het zonnetje gezet. Volgens de mensen die het weten kunnen is niets te veel voor Hans.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 111 [2010-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Gerda Meulenkamp, Hein Verver

Als je iets aan hem vraagt, dan is het bij wijze van spreken al gedaan. Of het nu gaat om schilderijen ophangen, tochthaken maken voor de luiken of een boekenkast te timmeren. Het komt allemaal keurig netjes voor elkaar. Hij verricht allerlei hand- en spandiensten voor de Kring en je kunt altijd op hem rekenen.

De dag dat we bij hem thuis op bezoek waren, keken we onze ogen uit. Hij heeft thuis een “Kunstkamer” ingericht met daarin een enorme verzameling van pentekeningen, aquarellen en schilderijen van Bob ten Hoope, een goede vriend van Hans. Bob ten Hoope kreeg in Januari eerst de cultuurprijs van de gemeente Laren en tevens een Koninklijke onderscheiding. Er hangen ook veel schilderijen van andere kunstenaars, maquettes gemaakt door Jaap Zoon met o.a. de poffertjeskraan, de Johanneskerk en de Waterschapskerk hebben er ook een plaatsje gevonden. Net zoals de schildersezel van Anton Mauve en een onbekende foto van zijn atelier.

De bovenverdieping is ook ingericht als showroom, met antiek en serviezen en curiosa uit de twintigste eeuw. Hij heeft speciale kasten gemaakt, die verrijdbaar zijn. Hij is heel vernuftig en efficiënt met de beschikbare ruimtes omgegaan Hij is een bescheiden mens, maar als hij vertelt over het verzamelen van kunst en curiosa en zijn vriendschap met Bob ten Hoope, dan wordt hij heel levendig en beginnen zijn ogen te glimmen. We hebben die dag lang niet alles gezien en we mogen nog een keertje terug komen voor zijn verzameling klokken. Dat gaan we zeker doen. Want ook al is hij van plan dit jaar een open dag te organiseren, een privé-rondleiding is toch wel heel leerzaam. We kijken er naar uit! Wij hopen dat hij nog lang aan de Kring verbonden blijft!

Hans Kleinhoven : foto Meulenkamp