Laren toen…

Laren toen…

De boerderij van Hein Smit (Hein van Steffenshein) met als huisnummer Boekweitskorrel 18, stond in de bocht van de Zijtak en het Wagenpad. Vroeger liep de Boekweitskorrel vanaf de St. Janstraat tot aan de Zevenenderdrift. De Dissel werd pas in 1961 benoemd.

De familie Smit stamt oorspronkelijk uit de boerderij ‘de Lindenhoeve’ aan de van Nispenstraat. Toen zoon Henk 2 jaar was, verhuisde de familie naar Boekweitskorrel 18 en zette daar het boerenbedrijf voort. Dochter Nel is kunstzinnig en heeft van de oude boerderij een olieverfschilderij gemaakt. Nel is getrouwd met Gert Jan Majoor (van Willem van Jaap van Stien).

De gemeente architect H.F. Smit was een neef van Henk Smit en vele jaren bouwheer van de gemeente Laren. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van o.a. de Leeszaal aan de Eemnesserweg (notaris de Boer), de pastorie van de St. Jansbasiliek, de woonhuizen en winkels tegenover de Rabobank. U weet wel de bank die, samen met de van Wulfenbank, nooit omvalt. Ook was hij de architect van vele villa’s. De boerderij aan de Boekweitskorrel 18 werd in 1963 afgebroken en de grond ligt sinds die tijd braak.

Naast de boerderij van Smit stond in vroeger dagen de woning van Piet Tak. Deze had een lompen- en metaalhandel. Omstreeks de Kerstdagen deed hij goede zaken met de aankoop van hazen- en konijnenvellen. Deze werden dan weer verwerkt tot ‘arme mensen bontjassen’. In de oorlog heeft Piet Tak veel goed werk gedaan. In de ‘Tijding’ van 17 december 1945 stond o.a. in een overlijdingsadvertentie ook, dat hij Joden in het laatste jaar, met gevaar voor eigen leven, voedsel en onderdak gaf, zal wel, behalve aan Boer Smit op den hoek van den Boekweitskorrel, aan weinigen bekend zijn’. Onder zijn vodden in den schuilplaats bij Piet Tak heeft hij velen, die door de overweldigers achter hun ‘vodden’ werden gezeten, onvindbaar geholpen.

Foto en tekst: Ernst H.J. Wortel