De ‘Knik’ in het kruispunt

De ‘Knik’ in het kruispunt

Het meest bekende kruispunt in Laren is ongetwijfeld de kruising met de stoplichten bij t’ Bonte Paard. Wellicht op enkele personen in Laren na, weten wij niet beter dat het er altijd zo bij gelegen heeft, eerst zonder en later met stoplichten. Gewoon recht oversteken als je rechtdoor moet. Maar dat was vroeger toch anders: Een oversteek voor de route Hilversum–Blaricum bestond niet.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 140 [2017-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Gerard F.H. Morsink

Een verrassende constatering

Een oude ansichtkaart (A) met de St Jansprocessie was de aanleiding voor dit nieuwe inzicht. Onduidelijk was op welke plek wij hier in Laren zijn. Ook bij navraag in directe omgeving werd dit niet duidelijk. Een verdere zoektocht leverde een andere oude ansichtkaart (B) op, ook met een afbeelding van de St Jansprocessie, maar dan ietsje terug in de stoet. Waarschijnlijk zijn de foto’s op dezelfde dag genomen. Op beide ansichtkaarten is in ieder geval hetzelfde gebouw te zien en ook tramrails.
Na verder graven werd al gauw duidelijk dat dit gebouw de openbare school van meester Van Wulfen moet zijn en dat wij ons bij t’ Bonte Paard bevinden. Maar hoe zit het met de route van de St Jansprocessie, die eerst linksaf gaat en daarna rechtsaf wil slaan, als het ware eerst de Naarderstraat in en daarna een vreemde straat in. Een merkwaardige, intrigerende route van de processie.

B

Om een lang verhaal kort te maken: na een verdere zoektocht viel uiteindelijk de puzzel op zijn plaats. Vroeger was er bij het Bonte Paard geen kruising maar bestond de wegensituatie uit twee T-splitsingen. De straat Brink richting de Torenlaan lag destijds meer naar het huidige restaurant Mauve toe. Als gevolg daarvan moet De Brink op die plek verder doorgelopen hebben en is dus groter geweest. Op bijgaand topografisch kaartje (C) uit 1905 is ongeveer in het midden de andere wegenstructuur te zien.

C

(D) Nog beter op een kaartje van begin 19e eeuw.

D

(E) Een meer recente blik geeft een luchtfoto uit 1929. Op deze foto komen de straten Brink (Torenlaan) en de Burgemeester van Nispen van ­Sevenaerstraat (Stationstraat) niet recht tegenover elkaar uit.

E

En hoe het er uit zag geven o.a. de foto’s (F) en (G) een goede kijk: De straat Brink (Torenlaan) komt recht tegenover de ingang van t’ Bonte Paard uit, en aan het kenteken van de auto is te zien dat de situatie op een of andere manier in de jaren 50 van de vorige eeuw nog bestond.

F
G