Elbertus Bon, de olieman

Elbertus Bon, de olieman

Er stond een artikel in het septembernummer over Elbert Bon, de olieman. Ik heb hem wel gekend. Het was de buurjongen van mijn moeder Wilhelmina Willard, geboren in 1890.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 126 [2013-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Elbert Bon in dienst

Nelie Meulenkamp van den Brink

Zij is geboren op wat nu de Kerklaan heet, hoek Korte Pijlsteeg. Zij hadden thuis een koedek weverij en een kruidenierswinkel (later heeft Zaal de klompenmaker er gewoond). De weverij en de winkel gingen naar de oudste broer van mijn moeder, oom Steffen Willard, aan de overzijde van de steeg. In die steeg woonde Elbert Bon. Bijgaande foto is van hem in dienst. Moeder heeft er achterop geschreven. Naast Bon woonde ook familie Wortel. Ik ken daar Lena (foto rechts) en Bertha (foto midden) van, daar zei ik ‘tante’ tegen. Ik ging met moeder vaak op de thee bij hen. Lena was getrouwd met schilder De Haas. Ik heb wel eens gehoord dat ze Piet Mondriaan op kamers hadden. Ze woonden op de hoek van de Ruiterweg tegenover Van Dorth.

Gijbertje. (ik zei “tante Bertha”!) was getrouwd met iemand Van den Hoven groentezaak in Blaricum. Nu is daar een mooie bloemenzaak. Gijbertje had geen kinderen en woonde later in het nieuwe Johanneshove. Ik ben er nog met mijn man Piet op bezoek geweest en heb toen een mooie schaal van haar gekregen. Een dochter van Lena de Haas trouwde later met Theo van den Brink en woonde vlakbij Duurland (buurtcafé) op de Pijlsteeg, tegenover Cees Bitter in het ouderlijk huis waar mijn vader Piet van den Brink geboren is. 


Elbertus Bon, de olieman 2

In ons vorige nummer, waar ik schreef over Elbertus Bon, is ondanks mijn informatie via een familielid, toch iets fout gegaan. De heer Bitter te Bussum schreef ons dat de buurman van Bertus Bon niet ‘Thijmen Bitter’ was, maar ‘Willem Bitter’. Dat was zijn opa, dus hij kan het weten.

Bep (G.L.) De Boer