Kwartaalbericht 115
In het eerste kwartaal van het jaar staan we traditiegetrouw stil bij de Tweede Wereldoorlog en de rol van Laren en de Laarders in die bewogen periode. Bij de voorbereiding over het artikel over scholen in de oorlogstijd stuitten redacteuren Gerda en Mary op het verhaal van de heer Weinberg, destijds ondergedoken in de villa aan de Bijenstand, die ook als school dienst deed. Een uniek stukje Larense geschiedenis uit de heer Weinbergs eigen hand. Ook Alie Hoogenkamp heeft haar ervaringen in de oorlog opgeschreven. Wij mogen alvast een hoofdstuk uit haar boek “Schoolkind in Laren 1940-1945” publiceren. Mevrouw Willard vertelt over een aanval met spitfires en heeft nog steeds een bomscherf als herinnering. Soldaat Ton Heidenreich overleefde de oorlog niet maar Bep De Boer tekende zijn verhaal alsnog op. Vier aangrijpende verhalen, opdat we nooit mogen vergeten…
Trots als we zijn op dit nieuwe kwartaalbericht willen we alsnog onze excuses aanbieden voor de foutjes in nummer 114. Door onvoorziene omstandigheden was de gecorrigeerde tekst verwisseld met een ongecorrigeerd bestand.
Voorwoord
Het jaar 2011 is voor de Kring heel goed begonnen: op 8 januari opende Wethouder De Jong de tentoonstelling over…
Door de wol geverfd!
Het boek Door de wol geverfd! weverijen in Laren, zal op vrijdag 25 maart a.s. in de Larense Boekhandel ten…
De tuin bij de Lindenhoeve
Ondanks het feit dat onze tuin lange tijd werd bijgehouden door de leerlingen van het Wellant college uit Naarden was…
Laren in vervlogen tijden
Onlangs verscheen het nieuwe boek ‘Laren in vervlogen tijden’ van Wiet (A.H.F.) de Boer. In 33 thema-hoofdstukken bespreekt Wiet vele…
In het zonnetje
Binnenkort kunt u Gerard Schouten (83) weer tegenkomen als gastheer in de Lindenhoeve. Hans Schaapherder Na zware operaties aan heup…
Predikantenbord Johanneskerk Laren
Op de foto het predikantenbord in de Johanneskerk. De laatste dominee José van de Putte is tevens de laatste Nederlands…
Het wel en wee van een school in oorlogstijd
Bij toeval raakte ik kortgeleden in gesprek met iemand, die in de oorlogstijd op de toen zo geheten U.L.O. (Uitgebreid…
De Bijenstand 1 – 1944
BOEKFRAGMENT, GESCHREVEN DOOR DE HEER WEINBERG(Boek voor zichzelf geschreven en nooit uitgegeven. Uit het Amerikaans vertaald door G. Meulenkamp) We…
Door het oog van de naald
Onderstaande verhaal is afkomstig uit het boekje “Schoolkind in Laren 1940 – 1945”. In twintig hoofdstukken vertelt het schoolmeisje Aartje…
Ton Heidenreich
Dit verhaal begon op een dag in juni 2010 toen ik op de Algemene Begraafplaats in gesprek kwam met mevrouw…
De Bomscherf
Ik heb al jaren het plan om deze gebeurtenis uit de 2e wereldoorlog op te schrijven, maar ben er nooit…
Herinnering aan Margreet Bruijn
Margreet Bruijn is in Laren geboren. Haar ouders kwamen uit de Zaanstreek. Beiden waren in het onderwijs. Haar vader Cor…
Henri Matthieu Wezelaar (1901-1984)
In 1918 begon Han Wezelaar zijn opleiding als beeldhouwer op de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam. Hij kreeg daar les…
Effe tussedeur
In de jaren tachtig waren de in Larens dialect geschreven stukjes van Bart Krijnen ? in de toenmalige Larense uitgave…
Laren toen…
De Brink in 1930. Hier en daar nog enige restanten van de Iepen die gekapt moesten worden vanwege de iepziekte….