Laren toen…

Laren toen…

Als je regelmatig een rubriek maakt ‘Laren toen en nu’ dan moet je echt bekennen, dat Laren een beeldschoon dorp was. Een dorp waar de rust, maar vooral de schoonheid heerste.

In die tijd werd het dorp beheerst door niets ontziende speculanten onder aanvoering van de legendarische Jan Hamdorff. Van deze man wordt gezegd dat hij het midden hield tussen “de onderkoning van Laren en de grootste oplichter aller tijden”. Hij verrijkte zich op een ongelofelijke manier aan de ‘armoede’ van zeer velen. En toch heeft hij een ‘laan’ gekregen. Doch van zijn imperium is niets meer over: ‘Zo vergaat de glorie van de wereld’.

De Smeekweg

Op de oude foto ziet u de Smeekweg gezien in de richting van het dorp. Rechts op de foto, naast de schuur, staat het huisje, dat er nu ook nog staat. Het was het huis van ‘witte’ Piet Kaarsgaren. Aan het einde van de Smeekweg ziet u nog een huis, dat stond op de plek waar nu ‘Family Cafetaria’ gevestigd is. Links op de foto staat de boerderij van Lammert Herder, op de plek waar later de Goede Herder kerk gebouwd werd. De breedte van de toenmalige Smeekweg kunt u enigszins vergelijken met het karrenspoor dat zich midden op de weg bevindt. Dit spoor werd getrokken door een zeg maar ‘kromme dissel wagen’. U moet maar eens kijken op de Koninginnedag naar de prachtig gerestaureerde wagen van Antoon Wortel uit Eemnes. Antoon doet elk jaar mee met het ringsteken voor de basiliek. In de verte staan nog twee mensen in Larense klederdracht, zoals die door de ‘Klepperman van Elleven’ al 75 jaar gekoesterd wordt. 

foto’s en tekst Ernst H.J. Wortel

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 116 [2011-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.