Nieuweweg
De Nieuweweg is in het begin van 1900 aangelegd. Het was de eerste beklinkerde dorpsweg en vandaar de naam Nieuweweg. Doordat het Gemeentehuisje dat op de grond stond waar aan de Brinkzijde de Nieuweweg begint was gesloopt, kwam de opening vrij voor de toekomstige straat. De gehele omrek, nu bevattend o.a. de Nieuweweg, Schoutenbosje, P.C. van den Brinkweg, Klaaskampen, de Hertenkampen, de daar achterliggende tennisvelden ‘t Laer – één graskamp uitgesloten – was braakliggende grond. Allemaal eigendom van de burgemeestersfamilie Velthuysen.
Deze kale vlakte was een wildernis begroeid met buntgras en op sommige gedeelten omgeven door het eikehakhout en wilde morellenbosjes. Het spookte daar. Vooral op mistige avonden verschenen er witte wijven; het deugde daar niet. Deze geesten verdwenen toen in een helder ogenblik de burgemeester, gesteund door de elite van het dorp, de raad voorstelde op zijn gronden een villapark te stichten. Laren begon in den lande bekendheid te krijgen en de vakantiegangers zouden hierdoor een bijzondere indruk van het dorp krijgen, met andere woorden, het zou de schoonheid van het dorp verhogen. Maar hij stelde de eis, dat de gemeente dan de straat alvast zou aanleggen en voor de aanplant van loofbomen zou zorgen. Hiertoe werd conform besloten maar toen alles was aangelegd bleek er maar weinig animo te zijn, want er werden maar vier burgerwoningen gebouwd, waardoor het gehele complex maar door vier gezinnen werd bewoond. Het was een fiasco geworden en een flinke aderlating voor de gemeentekas.
Daarop kwam men met het voorstel er een winkelstraat van te maken en Velthuysen verkocht zijn grond in percelen aan de gegadigden. Dra verschenen langs de reeds aangelegde straatweg de eerste winkelhuizen door de zelfstandigen gebouwd. In 1904 waren daar de eerste bewoners: Slagerij Jan Koekkoek, Schoenmaker Gert Hofstee, Drogist Jan Ufkes, Mr. timmerman Chris Vermolen, Kruidenier Jacob Overberg, Groenteboer Chris Smit, Mr. metselaar Willem Dijkman, Linnenwinkel Arie Veen, Drukkerij van Märckelbach, Piet van de Laar, Barbier Hendrik van der Kruis, Kledingzaak Piet de Lange, Melkfiliaal Piet Overhaart en bierbottelaar Jan Angel. Van deze pioniers zorgde Jan Koekkoek voor de primeur. Hij liet in 1912 als eerste winkelier in zijn winkel de petroleumlamp door het electra vervangen.
Toen in 1909 burgemeester Velthuysen overleed werden door zijn weduwe de overige gronden geveild, waaronder ook de boomgaard die zich aan het begin van de Nieuweweg bevond. JanHamdorff werd de eigenaar en liet op deze plek de kunstzalen bouwen waardoor die verafschuwde muur aan de Nieuweweg verscheen (inmiddels afgebroken). De sfeer van vroeger is in de nu volgebouwde omgeving verdwenen, vooral door het kappen van vele loofbomen en ook door de bouw van ‘de Postkoets’, passend in een stad maar niet in ons dorpsbeeld. De Nieuweweg ligt me na aan het hart, want daar in de boekwinkel, daar had vader jaren geleden zijn slagerij en in dat huis ben ik in 1906 geboren. Waar blijft de tijd. [uit: Laren door de straten heen, door Gerard Koekkoek]
Overzicht van straten in Laren | Berichten over de Nieuweweg op deze site:
Vrijwilliger in het zonnetje: Wil Horst-Wikkerman
Het is eind februari, enkele dagen na de zware voorjaarsstormen die over ons land geraasd…
August van Wilgenburg: portret van een verzetsheld
Op 4 september 1944, vlak voor de bevrijding van het zuiden van het land, werd…
Nieuweweg
De Nieuweweg is wel één van de bekendste wegen van ons dorp. Hij is gelegen…
Vrijwilliger in het zonnetje: Wim van Schalkwijk
In deze rubriek vragen we welke volgende vrijwilliger in het zonnetje gezet mag worden. Agnes…
Gooiergracht en Weversbuurt
Wij woonden op de Gooiergracht, huisnummer 95. Hoewel ik het nooit heb nagemeten stond ons…
Criminaliteit in Laren – 1931
Als we nu de krant lezen en het nieuws op radio en TV horen en…
G & G
In mijn eigen archief vond ik een foto van de kruidenierszaak van G & G,…
“In den bloeiende Wijngaerdt”
Eén van de oudste zaken van ons dorp is de wijnhandel van de familie Van…
Schoenen inlopen
Het was in de zomer van 1948. Ik werkte als loopjongen bij het “Delicatessenhuis” van B.W.F….
De (Kunst) Pottenbakkerij Hobbel – Paulus Jacob Hobbel
Pottenbakker Paulus Jacob Hobbel was een gepassioneerd mens. Het werk dat hij maakte was zo…
Clemens Calis • Broeder Lambertus: Larense schooljongen werd broeder
Niet alleen kwamen broeders van Saint Louis uit Oudenbosch naar Laren, maar een Larense jongen werd…
Vergeten ondergrondse werkers uit de Tweede Wereldoorlog
Op 4 mei 2013 herdachten we in Laren de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. De…
Johannes Gustaaf Wertheim 1898-1977
Johannes, Jobs zoals hij door vrienden werd genoemd, werd geboren in Amsterdam op 4 maart…
Mijn oude buurt(en)
Op een koude januarimiddag was ik in gesprek met mijn achterbuurman Jan Horst, geboren in…
Laren toen…
De foto werd genomen omstreeks 1960 ter hoogte van de HEMA. Aan de rechterzijde van…