Effe tussedeur

Effe tussedeur

Veur ’n paor weke verom las ‘k in de krangt dat ze de Kerklaon of zo as ze um vroger neumde de Pijlsteeg gaen opknappe. Nou is de pijlsteeg net een van de mooiste straetjes van Laore, dus laete we mar hope dat ze d’r niet zoveul an zalle verniele. As ze d’r een gooie verangering in an wulle brenge dan weet ik al wat ze motte doon.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 133 [2015-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

’t  Zouwe knappe kaerels weze as ze ’t nou us veur mekaor zouwe krijge, dat bij ’n zwaore bui de boel bij de minse niet zou ongerlope. Vroger toen ‘k as klaane jonge zelf in die straet woonde was ’t groot feest as de boel blank sting. ’t Arregste was ’t bij Gijs Zaal de klompe­maoker, bij Fok Calis en bij Jan de Leef, want daer he-je nou net ’t laegste punt van Laore. ’t Waoter komt met gang van laoreberg of, wul deur de Kerklaon naar de Eimenesterweg naar de gracht. Mar dat geat niet, want de gracht kan ’t niet an en dee stuurt alles weer verom en dan zit je met de arremeui. Mar vroger, veur dat de Pijlsteeg ’n riool ad, hadde ze daer gin last van. Al kwam d’r nog zoveul waoter van ’t hoogt af, ’t leup in de Cuswaerde, dan in ’n sloot die over de Brink leup en onger De Rijt deur, waor ’n bruggetje was dee ze ‘de hoge sluis’ neumde, en dan deur de Biezum affer de kerk waor die de naom, de biezumsloot, kreeg. Dee was zo breed dat je d’r ’s weinters op kon schaetse. Tussen wat ’t gemeentehuis is en de plaets van harff kwam die euyt op de Eimenesterweg. Je ziet wel reuymte genog om al ’t waoter op te vange. Teugeswoordig binne ’t allegaor waoterbouwkundige, vroger mar gewone minse, en gin last van waoter. Bart Krijnen

In de jaren tachtig waren de in Larens dialect geschreven stukjes van Bart Krijnen † in de toenmalige Larense uitgave ‘De Laerbode’ uitermate populair. Aan inhoud hebben ze niets verloren zodat wij ze met veel plezier nogmaals plaatsen. 28 van deze verhalen zijn ingesproken door Nic Vos en op CD verschenen; à € 15 bij de HKL.


Reactie: Van André de Valk ontvingen we in augustus 2022 deze opmerking: “Op de HKL site staat bij het stuk tekst over de Kerklaan een foto dat de kerklaan zou moeten zijn. Dat is volgens mij niet juist. Het is het kleine stukje Torenlaan tussen het Oosterend en de Torenlaan waar rechts de dierenkliniek van Snelder is (was). Kijk naar onderstaande briefkaart en kijk naar de bomen. Daar zie je dat het dezelfde plek is”. Hartelijk dank André!