Straten en personen in het oude dorp Laren

Straten en personen in het oude dorp Laren

1 nov. 2020 – A.H.F. de Boer, roepnaam Wiet, dook opnieuw in zijn uitgebreide ansichtkaarten-archief met de bedoeling er een boek van te laten maken over het oude Laren. ‘Oud’ wil zeggen: vanaf halverwege de negentiende eeuw. De ondertitel bij zijn nieuwe boek Straten en personen in het oude dorp Laren is: ‘Vanaf 1850 tot 2020’.

Nieuw boek van Wiet de Boer
Het is het vijfde boek met ansichtkaarten en bijschriften waarvan Wiet de (mede)samensteller is. Het eerste boek, ‘Wandelen door oud Laren’ (1995), maakte hij samen met B.C.J. (Bart) Krijnen. Zijn tweede boek heet ‘Tijdsbeeld Toen en nu’ (2000). Het derde werd ‘Laren van A tot Z, het dorp van mijn jeugd’ (2005) en het vierde ‘Laren in vervlogen tijden’ (2010).

De folder kunt u hier downloaden.

Nu na tien jaar dus een nieuw boek van Wiet en ditmaal volledig in kleur met meer dan 850 afbeeldingen. Zijn vorige boek was thematisch ingedeeld met onderwerpen als schapen, wevers, de kermis, de politie en pensioengasten, maar ook de Brink, de Torenlaan, de Naarderstraat en het Zevenend. Dit keer is de opzet alfabetisch op straatnaam, van Akkerweg tot en met Zijtak. Elke straat krijgt uitleg van de naam en minimaal één ansichtkaart of een foto. Bij sommige beperkt het zich hier ook toe, maar bij veel straten volgen tal van invalshoeken en situaties met personen, soms meerdere pagina’s beslaand, zoals bijvoorbeeld de Brink, de Hilversums(ch)eweg, de Kerklaan, de Molenweg, de Naarderstraat, de Sint Jan­straat, de Torenlaan en het Zevenend.
Als toegift komen er na de Zijtak toch nog twee thema’s namelijk een Boerenbruiloft, ook een onderwerp in Wiets vorige boek, maar nu met nieuwe foto’s, en de Harmonie. Die begon in 1902 als Harmonie Sint Vitus, werd in 1922 Parochie Harmonie en kreeg in 1945 de naam Sint Jansharmonie en tegenwoordig Muziekvereniging Sint Jan.
De combinatie van straatnamen, (ingekleurde) ansichtkaarten, foto’s en personen heeft een heel aantrekkelijk boek opgeleverd. Lezers vernemen niet alleen welke bekende Laarders in welke straat gewoond hebben, maar ook wie er welke bijnaam had. Jan van de Veer, oprichter van Harmonie Sint Vitus, werd ook ‘Jan van de Boompjes’ genoemd. Nelletje Splint was ‘Nel van de Tol’ (naar het tolhuis aan de Hilversumscheweg). Hein Brouwer was ‘de dooie-busman’, omdat hij geld ophaalde voor het begrafenisfonds. Hij werd ook wel ‘de Paus’ genoemd, omdat hij elk jaar een eigen ereboog voor de Sint Jansprocessie maakte. Jan Zwanikken was ‘Jan van Krelissie de Melkster’. En ‘smerige Dirkie’ werd ook wel ‘schone Dora’ genoemd.

Het lastige van boeken met foto’s en bijschriften is altijd hoe je de juiste bijschriften bij de foto’s krijgt. Om te voorkomen dat het boek zou wemelen van de ‘rechts bovens’, ‘links middens’, ‘bovenaans’ en ‘onderins’ heeft vormgever Hans Schaapherder gekozen voor een oplossing die je ook wel in musea ziet bij wanden met meerdere schilderijen naast en boven elkaar: stramienvakjes verdeeld over de twee kolommen waarin het boek is ingedeeld. Een dichtgemaakt vakje duidt aan waar de desbetreffende ansichtkaart zich bevindt. Daardoor zijn de afbeeldingen moeiteloos bij de teksten te vinden, wat zeker bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van dit boek.
Het boek, dat verschenen is bij de Historische Kring Laren ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan, bevat een uitvoerig register op straten, namen en onderwerpen.

Speciaal voor leden – én op tijd voor de komende feestdagen – kunt u dit boek bij voorinschrijving voor € 25,00 per stuk bestellen. De winkelprijs van het boek wordt € 29,95. Deze aanbieding is geldig tot 5 december 2020. De folder kunt u hier downloaden.

Niet leden kunnen het boek hier à € 29,95 per boek bestellen.