Kwartaalbericht 128
Nieuws van de redactie
Het is weer voorjaar als u dit nummer onder ogen krijgt. Wij, als redactie, beschouwen het tweede nummer van het Kwartaalbericht als een oorlogsnummer. Er staan natuurlijk ook andere artikelen in, maar we willen toch extra aandacht schenken aan die periode die onze geschiedenis bepaalt in, voor- en na de tweede wereldoorlog, ongeacht de leeftijd van de lezers of toehoorders. U zult sommige verhalen herkennen uit uw familiegeschiedenis of uit boeken en tijdschriften. Wij vinden het belangrijk om deze periode niet te laten wegglijden in de vergetelheid, omdat de geschiedenis leert dat verdraagzaamheid en acceptatie van de mens zoals hij is niet altijd vanzelfsprekend is. Dit is ook in de recente geschiedenis nog herhaaldelijk gebleken. Maar ook onze Larense en Gooische geschiedenis komt qua kunst en cultuur in dit nummer duidelijk naar voren. Dank aan de verschillende personen, die er in dit nummer een artikel aan hebben gewijd. We wensen u met het voorjaarsgevoel ook een fijn leesgevoel toe bij nummer 128.
Gerda Meulenkamp
Voorwoord Kwartaalbericht 128
Voorjaar! Iedereen en alles komt uit zijn of haar winterslaap! En dat na een winter van niks. Antoinetty van den…
Schenkingen 4e kwartaal 2013 en 1e kwartaal 2014
11/11 Ontvingen we van het Streekarchief Hilversum het krantenknipselarchief 1947-1948 van Noud v/d Ven. 11/1 Schonk Leon du Bois een…
Erfgooiers en hun gemene gronden (6)
Het is om en nabij 1530. Enkele Loosdrechters hadden jarenlang fanatiek gewerkt aan de vergroting van hun percelen en waren…
Vergeten ondergrondse werkers uit de Tweede Wereldoorlog
Op 4 mei 2013 herdachten we in Laren de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking werd voorafgegaan door een…
Oorlogsimkers en suikerbonnen
Op 24 november 2014 bestaat de Vereniging tot bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) Laren/Blaricum 90 jaar. In de maand…
5 mei 1955
Het was feest, 10 jaar bevrijding. Officieel een feestdag, dus iedereen vrij. Op school werden we getrakteerd, niet zoals met…
Poëziealbum uit de oorlog
In deze nare tijd van bonnen, kan men aan geen poëzieplaatjes kommen. Maar, lieve Mary Mijn wil is groot, mijn…
“Zaal, zijn mijn klompen klaar…”
In de jaren 1940 – 1945 was ik een van de leerlingen op de meisjesschool aan de Kerklaan. Tegenover de…
Broederschap – Deel 2
Economische crisis of niet, katholiek Laren groeide en bloeide in de dertiger jaren als nooit tevoren. Kroon op het werk…
Johannes Gustaaf Wertheim 1898-1977
Johannes, Jobs zoals hij door vrienden werd genoemd, werd geboren in Amsterdam op 4 maart 1898. Zijn ouders waren Alexander…
Hendrik Smit
Op 12 mei wordt op het ‘Hendrik Smitlaantje’ in Blaricum een monument onthult voor mijn oudoom Hendrik Smit. Hij behoorde…
‘Tijden veranderen, natuurlijk óók bij De Bel’
De tijd vliegt. Het is alweer drie jaar geleden dat ik voor het laatst de deur sloot van het redactiekantoor…
Effe tussedeur: Keuninginnedag
Bart Krijnen Wul je wel gelôve dat je de tijd haost neit bij kan ouwe. Nou is ‘t toch al…