Henri Polakweg

Henri Polakweg

De Henri Polakweg is gelegen tussen de Groene Kampen en de Jordaan. Deze straat draagt de naam van een bekende Nederlander maar ook van een bekende Laarder.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 147 [2019-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep (G.L.) De Boer

STRATEN, LANEN, WEGEN, PARKEN, KAMPEN, HOFJES EN PADEN IN LAREN

Henri Polak werd geboren te Amsterdam op 22  februari 1868 als oudste zoon van Mozes Polak, een Joodse briljantslijper en Mariana Smit. Met 13 jaar ging Henri van school en werd hij leerlingdiamantslijper om mee te werken aan het grote gezin. Hij compenseerde zijn gemiste schoolopleiding door zelfstudie.

Portret van Henri Polak door Albert Hahn 1913

Op zijn 18e jaar ging hij naar Londen, waar hij in aanraking kwam met het socialistische gedachtengoed. Op 9 augustus 1888 trouwde hij met Emily Nijkerk (1868-1943). In 1925 vestigden zij zich in Laren. Eerst aan de Doodweg 1 (nu Schuilkerkpad) en later aan de Engweg 21.

Voor Laren betekende Polak heel veel. Hij verzette zich o.a. tegen de in zijn ogen idiote plannen om de Rijksweg dwars door het dorp aan te legen. Er waren plannen om een asfaltweg aan te leggen over de Brink, het Zevenend en zo door de hei naar de Witte Bergen. Gelukkig is van dat plan niets terecht gekomen.

Henri Polak was gemeenteraadslid van Laren voor de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij) van 2 september 1919 tot 4 september 1923. Hij was ook de oprichter van de Algemene Diamantbewerkers Bond en van het NVV (Nederlands Verbond van Vakverenigingen). Hij was lid van de Eerste kamer voor de SDAP, lid van de Centrale Schoonheidscommissie voor het Gooi, lid van het hoofdbestuur van de ANWB, lid van Heemschut en lid van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten. Ook schreef hij de boeken ‘Tussen Vecht en Eem’, ‘De Vakvereniging’, ‘Het grote bankroet’, ‘Het kleine land en zijn grote schoonheid’ en ‘Amsterdam die grote stad’.

In juni 1940 werd hij gearresteerd en geïnterneerd bijeen NSB-arts in Wassenaar. In juli 1942 werd hij vrijgelaten. Hij overleed op 18 februari 1943 te Laren aan een longontsteking. Zijn vrouw overleed 5 mei 1943 in het kamp Westerbork. Beiden werden begraven op de Joodse begraafplaats te Muiderberg.

Bronnen: Laarder Courant De Bel; Henri Polak, Sociaal democraat van S. Bloemgarten; De Wandelaar, jan. 1923; Ons Amsterdam, 1968.

Grafsteen van Henri Polak in Muiderberg