Boeken
Onderstaande boeken zijn in de Lindenhoeve te koop – zo lang de voorraad strekt. De Lindenhoeve is iedere zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur geopend. Hou er rekening mee dat aankopen in de Historische Kring Laren uitsluitend à contant mogelijk zijn.
Honderd plaatsen van herinnering tussen Vecht & Eem
Onder redactie van: Henk Michielse, Eva Schild-Schofaerts en Ruud Gortzak
Uitgever: Bdu Boeken
Je hebt ‘grote’ geschiedenis en ‘kleine’ geschiedenis. In deze bundel zijn de persoonlijke, de ‘kleine’ geschiedenissen van de Gooi- en Vechtstreek opgenomen, al raakt een aantal wel direct aan de grotere geschiedenis en verwijzen de andere daar allemaal ook op een bepaalde manier naar.
De mooie, interessante, spannende of droevige verhalen in dit boek spelen in de regio van Huizen, Naarden en Weesp, tot Loenersloot, Soest en Baarn en zijn stuk voor stuk de moeite van het onthouden waard. Ze zeggen iets over het dagelijks leven in deze streek, in recente of lang vervlogen tijden.
Wie zou willen vergeten, dat kermissen vaak plaatsen waren voor steekpartijen en dat ‘zinloos geweld’ dus geen uitvinding van vandaag is? Of dat een boerensloot bij Blaricum tot 1536 de verkeerd getrokken grens was tussen Holland en Utrecht, tussen het Gooi en Eemland, waar een paar eeuwen over is getwist?
De lezer vindt in deze bundel honderd plaatsen van herinnering: erfgoed om te koesteren!
Herinneringen aan een bijzondere voettocht van 2500 km
Reisverslag van de Larense pelgrim
“Hij die loopt met de gedachte,
dat het zwaarder is dan hij verwachtte,
vergeet de schoonheid van het moment
van de weg, die hij niet kent
Daarom is de titel, die jou straks wacht:
de legendarische Vincent Hilhorst,
zoon van Piet,
die zijn tocht heeft volbracht”
Vincent, zoon van ziekenhuisportier en legendarisch gemeenteraadslid Piet Hilhorst, liep in zijn vroegste jeugd door een mislukte vaccinatie tegen de pokken een hersenbeschadiging op. Met veel liefde van zijn ouders, broers en zussen vocht Vincent zich een weg door het leven en koesterde maar één wens: een pelgrimstocht te voet naar Santiago de Compostela in Noordwest Spanje om daar overdonderd te worden door de botafumeiro, het enorme wierookvat, dat dendert over de hoofden van de pelgrims in de Sint Jacobuskathedraal.
Leo Janssen, journalist, leerde Vincent Hilhorst kennen bij zijn installatie als gemeenteraadslid. Ze werden in korte tijd dikke vrienden. Voor de Laarder courant De Bel hield Janssen Vincent’s vorderingen bij. Beiden liepen ze zo hun tocht. Vincent meestal te voet en Leo dikwijls vanachter zijn computer. ‘De legendarische Vincent Hilhorst ‘ is een eenvoudig verslag aan de hand van dagboekfragmenten, krantenartikelen en foto’s. “Nu moet je het alleen doen”, zei jongste broer Marcel, eigenaar van de poffertjeskraam, bij Vincent’s vertrek vanuit het ouderlijk huis aan de Barbiersweg te Laren. Het werd de tocht van zijn leven. Eenzaam in Nederland, dolend door België en zwervend in Frankrijk, kwam de ommekeer aan het begin van de Sint Jacobsroute in Saint Jean Pied de Port. Huilend omarmde hij na 99 dagen het beeld van Jacobus. Twee weken later werd de Larense pelgrim als een ware verloren zoon door het dorp binnengehaald.
Auteur: Leo Janssen
Formaat: 16,7 x 24 cm
Omvang: 128 pagina’s
Bedrukking: geheel in full color
Afwerking: genaaid gebrocheerd
ISBN: 90 805620 7 6
Jeugdherinneringen uit Laren (en elders)
Steven Weinberg
In “De Merken” vertelt de bioloog Steven Weinberg over zijn gelukkige jeugd in Laren Zuid-Frankrijk, zijn band met zijn ouders en zijn broer, de angsten en vreugdes van het opgroeien, zijn fascinatie met de natuur en het zoeken naar de grote liefde. De bundel korte verhalen beslaat de periode 1946-1968. Het begint met een fietsenmerk, een kort relaas over het tragische oorlogsverleden van zijn familie en het gelukzalige begin van zijn eigen leven (“En zo ben ik het meest gewenste kind van Europa geworden, het nieuwe begin van mijn ouders.”). Via een vijftigtal andere merken, waarvan sommigen niet mer bestaan, van lijm tot wasmiddel en van jam tot auto’s en motorfietsen, schildert de auteur de sfeer van dat niet zo verre verleden waarin alles nog gezellig was. Van de zwemlessen als klein kind tot de magische aanschaf van een heuse microscoop voor de jonge biologiestudent, wordt de lezer meegevoerd op de golf van levenslust en optimisme van de auteur. Een bundel verhalen die u meer dan eens zal doen glimlachen en af en toe een traantje zal doen wegpinken. Voor bewoners van Laren en 65+ers een mus, voor elders wonenden en de jongere generaties een aanrader!
Uitgeverij NautilEditions
ISBN 9782919948611
Het verhaal van de Berg-Stichting gaat over de grootste ramp uit de Larense geschiedenis. Pupillen en vier stafleden uit dit tehuis voor Joodse kinderen zijn tijdens de bezetting weggevoerd om te worden vermoord door de nazi’s.
Alle Joden die de Holocaust overleefden, hebben een leven achter de rug dat niet is te bevatten.
Tijdens de bezetting bestond continu de angst voor verraad, vernedering en mishandeling. Na de oorlog moesten zij verder, in de wetenschap dat hun halve of hele familie was uitgeroeid. Met hen in gedachten is dit boek geschreven.
Auteurs: Ineke Hilhorst, Teun Koetsier, Elbert Roest
Formaat 11 x 15,5 cm
Omvang 176 pagina’s gebonden
ISBN 978-90-77285-42-8
NUR 693
Er zijn niet zoveel mensen die hun belevenissen voor en tijdens de oorlog in tekeningen hebben weergegeven.
Dit boek is een unieke uitzondering. De joodse Amsterdammer Joop Troeder (1928-2008), oud-zeeofficier-vlieger, nieuwslezer, radioproducer, filmproducent, geboren en getogen in het Noord-Hollandse Laren heeft zijn jeugdherinneringen vastgelegd in computertekeningen. Ongepolijst en met een scherp oog voor waar het in die uitzonderlijke tijd om ging, tekende hij vol humor zijn jongste jeugd en schetste hij trefzeker zijn onderduiktijd in het bruine padvindershuis aan het bosrijke Raboes in Laren. Een nergens anekdotische retrospectieve vol zeggingskracht. Een schildering van een opgroeiend kind zo universeel dat het tot op de dag van vandaag waarde heeft.
De inleiding is geschreven door Leo Janssen, Wethouder van cultuur Gemeente Laren, aan de hand van een tweetal interviews met Joop Troeder, twee maanden voor zijn overlijden.
Formaat 21 x 16 cm
Omvang 142 pagina’s
Gebonden in harde kaft
ISBN: 9709077285268
Dit boek is het resultaat van een zoektocht van schrijster Marion Preesman om een beeld te schetsen van overledenen ‘van allerlei pluimage’ achter dertig grafstenen op de Algemene Begraafplaats Laren.
In de winters van 2009 en 2010 verloor Marion Preesman haar beide ouders. Sindsdien dwaalde zij regelmatig over de Algemene Begraafplaats op weg naar het graf. Vaak via het St. Janskerkhof over steeds verschillende paadjes op het oude gedeelte. Vele bekende namen kwam ze tegen: Jan Hamdorff, Carry van Bruggen, Hector Treub, Wally Moes, Van Beever, Legras. Namen die iedere Laarder eigenlijk hoofdzakelijk kent vanwege de straten in Laren die naar deze personen vernoemd zijn. Maar zij las ook de talloze namen op de grafstenen die haar helemaal onbekend waren. Meer en meer werd haar nieuwsgierigheid gewekt naar de verhalen en de gezichten achter al deze zerken.
Het resultaat van haar zoektocht heeft zij beschreven in deze uitgave.
Formaat 15 x 21 cm
omvang 120 pagina’s Paperback
ISBN: 9709077285299
Wetenswaardigheden van het dorp Laren
Bep (G.L.) De Boer
Enige jaren geleden vertelde Bep De Boer zijn vrouw dat iemand hem vroeg wanneer de Boerenhofstede was afgebrand. Volgens zijn vrouw moest hij dat toch weten? Zij vertelde hem dat hij rond de afgebrande resten van de Boerenhofstede liep te fotograferen en dat zij met de kinderwagen meeliep. Dat was Pasen 1968. Hun jongste dochter was kort daarvoor geboren. Zodoende wist zij het antwoord. Zijn “O ja” bracht hem aan het denken en schreef het meteen even op. In diezelfde periode bereikten hem nog een paar vragen. Die moest hij even opzoeken voordat hij ze kon beantwoorden. Ook die vragen en de antwoorden heeft hij genoteerd en zo kwam hij er toe om dit boek te schrijven en samen te stellen. Het zijn misschien de antwoorden op vragen die nog gesteld moeten worden. In dit boek kan de lezer van alles vinden over personen, straten, huizen, restaurants, café’s, planten, bomen, scholen, monumenten en wat dies meer zij. Hij heeft zo veel mogelijk bij elkaar gesprokkeld en genoteerd. Niet altijd kon hij alles vinden maar hij heeft wel datgene wat bekend was genoteerd. In het boek staan meer dan 500 onderwerpen. Hopelijk is daar het onderwerp bij dat de lezer zoekt.
2009; Uitgeverij Van Wijland BV
ISBN 9789077285190
Een Larens feest in foto’s
‘100 jaar Mauvepomp, een Larens feest in foto’s’, is een uniek samengesteld boekje met ruim 100 foto’s van 4 fotografen: Erik van Aken, Bob Awick, Marja van Hest en Leo Janssen. Het herinneringsalbum geeft een overzicht in tekst en beeld van de talloze activiteiten die er op die mooie zomerse dag in september in Laren plaatsvonden. Met als hoogtepunt het Tableau Vivant, waarin door een groep Laarders onder regie van Carin Buis de onthulling van de Mauvepomp uit 1907 werd nagaspeeld.
Samensteller: Leo Janssen
Formaat: 16,5 x 13 cm
Omvang: 132 pagina’s
Bedrukking: geheel in full color
Afwerking: genaaid gebonden in harde kaft
ISBN: 978 90 77285 11 4
Na de boeken ‘Tijdsbeeld Toen & Nu’ en ‘Laren van A tot Z’ is nu het boek ‘Laren in vervlogen Tijden’ van auteur Wiet de Boer verschenen. Dit boek geeft in woord en beeld (meer dan 600 foto’s), historisch goed gedocumenteerd, informatie over het leven en werken van de oud-Larense bevolking. De verhalen brengen veelal romantiek in de vaak wat nuchtere beschrijving van het verleden.
Auteur Wiet de Boer levert met dit boek een belangrijke bijdrage aan het levend houden van de Larense geschiedenis. In 35 hoofdstukken vertelt hij over o.a. Het oude Goylandt, De erfgooiers, De Brink en omgeving en Hoe het zevenend vroeger was. Heel boeiend zijn ook de waarnemingen opgetekend uit de mond van tijdgenoten zoals Fok Calis. Het is een gevarieerd boek, versterkt door duizende feiten en voorzien van de nodige dorpshumor.
Formaat 23 x 32 cm
‘Schieten op de maan’ verwijst naar in Laren ingekwartierde Duitse militairen, die ’s nachts in dronken toestand de maan lek willen schieten. Maar de titel slaat vooral op de moeilijkheden waarmee het Larense gezag en het verzet te maken krijgen in hun strijd tegen de bezetter.
Het boek staat vol Larense verhalen over helden, misdadigers, verdriet en verlies. Het gaat over bijzondere mensen en verbazingwekkende gebeurtenissen. Zelfs Willy Brandt, prins Bernhard en Winston Churchill blijken deel uit te maken van de Larense oorlogsgeschiedenis. En al die verhalen zijn waar gebeurd.
Op de schaal van een dorp toont de oorlog zich in al zijn facetten van ‘goed en fout’. Ook Laren krijgt te maken met de systematische vervolging van de Joden. Scholen, huizen en vervoersmiddelen worden op grote schaal gevorderd. Er wordt massaal ondergedoken door Joden, verzetsmensen en mannen die weigeren in Duitsland te gaan werken. De katholieke kerk heeft een grote invloed op de mentaliteit van de bevolking.
Bij het lezen van het boek rijst onvermijdelijk de vraag: Wat zou ik zelf gedaan hebben?
Teun Koetsier is historicus en filosoof van de wiskunde.
Elbert Roest is historicus en burgemeester van Laren.
Hinke Piersma is senior onderzoeker bij het NIOD.
“Een boek dat fascineert en verrast”
Oud-bestuurder van de Historische Kring Laren (HKL) A.H.F. de Boer, roepnaam Wiet, dook opnieuw in zijn uitgebreide ansichtkaartenarchief met de bedoeling er een boek van te laten maken over het oude Laren. ‘Oud’ wil zeggen: vanaf halverwege de negentiende eeuw. De ondertitel bij zijn nieuwe boek Straten en personen in het oude dorp Laren is: ‘Vanaf 1850 tot 2020’.
Zijn vorige boek, ‘Laren in vervlogen tijden’ (2010), was thematisch ingedeeld met onderwerpen als schapen, wevers, de kermis, de politie en pensioengasten, maar ook de Brink, de Torenlaan, de Naarderstraat en het Zevenend. Dit keer is de opzet alfabetisch op straatnaam, van Akkerweg tot en met Zijtak. Elke straat krijgt uitleg van de naam en minimaal één ansichtkaart. Bij sommige beperkt het zich hier ook toe, maar bij veel straten volgen tal van invalshoeken en situaties met karakteristieke personen, soms meerdere pagina’s beslaand, zoals bijvoorbeeld de Brink, de Hilversums(ch)eweg, de Kerklaan, de Molenweg, de Naarderstraat, de Sint Janstraat en de Torenlaan. Als toegift komen er na de Zijtak ook nog twee thema’s namelijk een Boerenbruiloft, ook een onderwerp in Wiets vorige boek, maar nu met nieuwe foto’s, en de Harmonie. Die begon in 1902 als Harmonie Sint Vitus, werd in 1922 Parochie Harmonie en kreeg in 1945 de naam Sint Jansharmonie (nu Muziekvereniging Sint Jan).
Aantrekkelijke combinatie
De combinatie van straatnamen, (ingekleurde) ansichtkaarten, foto’s en personen heeft een heel aantrekkelijk boek opgeleverd. Lezers vernemen niet alleen welke bekende Laarders in welke straat gewoond hebben, maar ook wie er welke bijnaam had. Jan van de Veer, oprichter van Harmonie Sint Vitus, werd ook ‘Jan van de Boompjes’ genoemd. Nelletje Splint was ‘Nel van de Tol’ (naar het tolhuis aan de Hilversumscheweg). Hein Brouwer was ‘de dooie-busman’, omdat hij geld ophaalde voor het begrafenisfonds. Hij werd ook wel ‘de Paus’ genoemd, omdat hij elk jaar een eigen ereboog voor de Sint Jansprocessie maakte. Jan Zwanikken was ‘Jan van Krelissie de Melkster’. En ‘smerige Dirkie’ werd ook wel ‘schone Dora’ genoemd.
Het is het vijfde boek met ansichtkaarten en bijschriften waarvan Wiet de (mede)samensteller is. Het eerste boek, Wandelen door oud Laren (1995),maakte hij samen met B.C.J. (Bart) Krijnen. Zijn tweede boek heet Tijdsbeeld Toen en nu (2000). Het derde werd Laren van A tot Z, het dorp van mijn jeugd (2005) en het vierde Laren in vervlogen tijden (2010).
75 jaar Klepperman van Elleven.
Deze uitgave ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de folkoristische dansgroep de Klepperman van Elleven, beschrijft de kleurrijke geschiedenis, de bijzondere dansen en klederdracht van deze belangrijke icoon van het Larens katholiek cultureel erfgoed.
De wereld globaliseert. Trends en hype’s wisselen elkaar in hoog tempo af. ‘Hier en daar’ bestaat al lang niet meer. Toch raken we steeds meer geïnteresseerd in onze geschiedenis. ‘Retro’ is in. ‘Traditie’ versus ‘Gooische vrouwen’. In ‘Het jaar van de Tradities 2009’ bestaat de folkloristische dansgroep De Klepperman van Elleven uit het schijnbaar mondaine Noord-Hollandse Laren 75 jaar. In dans en muziek laten zij tijdens optredens zien hoe het katholieke Larense boerengezin leefde en werkte rond 1900. Een vorm van levende geschiedenis. Met dit jubileum is De Klepperman van Elleven nu zelf geschiedenis geworden. ‘Te Laren op de Dom’ vertelt op een kleurrijke manier de historie van de groep, hun klederdracht, liederen en dansen. Daarnaast bevat dit boek vele foto’s van en interviews met dansers, muzikanten en betrokkenen, geplaatst in de sociale context van deze tijd. Niet alleen om de geschiedenis van deze groep te documenteren, maar vooral ook als een bezinning voor de toekomst.
Verder bevat de 156 pagina’s tellende uitgave nooit gepubliceerde foto’s uit het archief van Gerard Koekoek en prachtige hedendaagse fotoreportages van Marja van Hest, Roderick Hulsbergen, John Ruis, e.v.a. Auteurs: Drs. Margriet van Seumeren, Leo Janssen, Livia van Eijle, Elsche Korf, Drs. Peter van Rietschoten MSc en met een voorwoord van Ineke Strouken, directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
Onder redactie van de TVE-redacteuren Henk Michielse en Jan Out. De honderd geportretteerde ‘erflaters’ zijn personen die in de afgelopen twaalf eeuwen onze regio op de een of andere manier vorm hebben gegeven en de geschiedenis mede hebben bepaald. De eerste erflaters van wie we de namen kennen leefden in de 8ste eeuw; de meeste geselecteerden stammen uit recente tijden. Ze zijn afkomstig uit alle plaatsen binnen het werkgebied van de Stichting tussen Vecht en Eem en worden beschreven door bekende auteurs uit die plaatsen, waaronder o.a. Bep (G.L.) De Boer en Antoinetty van den Brink uit Laren. De erflaters zijn verdeeld over een zevental categorieën waarin mensen uit de wereld van Onderwijs, kunsten & wetenschappen, uit het Godsdienstig leven, uit Bestuur & politiek, uit Oorlogen & verzetsstrijders, uit de sfeer van Landschap & architectuur, uit die van het Economisch leven en tot slot uit het Sociale leven worden geportretteerd. Van de musicus Cees Andriessen tot de stichter van sanatorium Zonnestraal, Jan van Zutphen. Bladerend door de 144 pagina’s tellende bundel trekt een bonte stoet erflaters aan de lezer voorbij. Vestingbouwers, politici, kunstschilders en andere kunstenaars, wetenschappers, verzetshelden, een graaf en een generaal, monniken, natuurbeschermers en architecten, boeren en buitenlui. Veel mannen, weinig vrouwen. Nogal wat bekende namen maar ook opvallend veel onbekende. Vooral de laatste rubriek – thema ’sociaal leven’ – biedt een grote variatie aan geportretteerden, onder wie een wijkverpleegster, een jonkvrouw, twee medici en twee erfgooiers. Laren De in het boek besproken Larense erflaters – of aan de geschiedenis van Laren gerelateerd – zijn onder andere Jan Hamdorff, Lucas Hofland, Henriette Roland Holst, Anna Singer, Ad de Vrankrijker, Dirk Joseph Buis, Henri Polak en Cornelis van de Brink.