Boekenwinkel

Boeken

Onderstaande boeken zijn in de Lindenhoeve te koop – zo lang de voorraad strekt. De Lindenhoeve is iedere zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur geopend. Hou er rekening mee dat aankopen in de Historische Kring Laren uitsluitend à contant mogelijk zijn.

Straten & personen in het oude dorp Laren – vanaf 1850 tot 2020

Oud-bestuurder van de Historische Kring Laren (HKL) A.H.F. de Boer, roepnaam Wiet, dook opnieuw in zijn uitgebreide ansichtkaartenarchief met de bedoeling er een boek van te laten maken over het oude Laren. ‘Oud’ wil zeggen: vanaf halverwege de negentiende eeuw. De ondertitel bij zijn nieuwe boek Straten en personen in het oude dorp Laren is: ‘Vanaf 1850 tot 2020’.

Zijn vorige boek, ‘Laren in vervlogen tijden’ (2010), was thematisch ingedeeld met onderwerpen als schapen, wevers, de kermis, de politie en pensioengasten, maar ook de Brink, de Torenlaan, de Naarderstraat en het Zevenend. Dit keer is de opzet alfabetisch op straatnaam, van Akkerweg tot en met Zijtak. Elke straat krijgt uitleg van de naam en minimaal één ansichtkaart. Bij sommige beperkt het zich hier ook toe, maar bij veel straten volgen tal van invalshoeken en situaties met karakteristieke personen, soms meerdere pagina’s beslaand, zoals bijvoorbeeld de Brink, de Hilversums(ch)eweg, de Kerklaan, de Molenweg, de Naarderstraat, de Sint Janstraat en de Torenlaan. Als toegift komen er na de Zijtak ook nog twee thema’s namelijk een Boerenbruiloft, ook een onderwerp in Wiets vorige boek, maar nu met nieuwe foto’s, en de Harmonie. Die begon in 1902 als Harmonie Sint Vitus, werd in 1922 Parochie Harmonie en kreeg in 1945 de naam Sint Jansharmonie (nu Muziekvereniging Sint Jan).

Aantrekkelijke combinatie

De combinatie van straatnamen, (ingekleurde) ansichtkaarten, foto’s en personen heeft een heel aantrekkelijk boek opgeleverd. Lezers vernemen niet alleen welke bekende Laarders in welke straat gewoond hebben, maar ook wie er welke bijnaam had. Jan van de Veer, oprichter van Harmonie Sint Vitus, werd ook ‘Jan van de Boompjes’ genoemd. Nelletje Splint was ‘Nel van de Tol’ (naar het tolhuis aan de Hilversumscheweg). Hein Brouwer was ‘de dooie-busman’, omdat hij geld ophaalde voor het begrafenisfonds. Hij werd ook wel ‘de Paus’ genoemd, omdat hij elk jaar een eigen ereboog voor de Sint Jansprocessie maakte. Jan Zwanikken was ‘Jan van Krelissie de Melkster’. En ‘smerige Dirkie’ werd ook wel ‘schone Dora’ genoemd.

Het is het vijfde boek met ansichtkaarten en bijschriften waarvan Wiet de (mede)samensteller is. Het eerste boek, Wandelen door oud Laren (1995),maakte hij samen met B.C.J. (Bart) Krijnen. Zijn tweede boek heet Tijdsbeeld Toen en nu (2000). Het derde werd Laren van A tot Z, het dorp van mijn jeugd (2005) en het vierde Laren in vervlogen tijden (2010).