Stier op hol

Stier op hol

De juf van de Openbare Lagere School ging op maandag 2 maart 1931 met de klassen 1 en 2 een heerlijke wandeling maken met zo’n 30 kinderen. Ze genoten van het mooie weer. Ze wandelden de nog niet bestrate Jordaan af naar de Melkweg. En daarna was het niet meer leuk. 

Bep (G.L.) De Boer

Want toen ze de Melkweg op wandelden werden ze plotseling overvallen door een dolle stier die bij slager Bos aan de Barbiersweg was ontsnapt. Het dier rende over het Kermisterrein en volgde de Jordaan in volle vaart, nagezeten door een aantal mannen. De stier rende dwars door de groep kinderen. Die vielen alle kanten op en schreeuwden en huilden van jewelste. De onderwijzeres had een paar kinderen bij haar staan die ongedeerd waren gebleven, maar de meesten lagen op de grond in plassen en modder. De geschrokken kinderen mocht ze bij Jan Zwanikken brengen in zijn huisje aan de Melkweg. Hij en zijn vrouw ontfermden zich over de geschrokken jeugd. De stier was doorgerend met een stel mannen achter hem aan. Juf zocht al haar kinderen bij elkaar en bracht ze, onder de modder, bij Zwanikken bracht. Hoewel de kinderen door de stier omver waren gelopen, was de schrik echter groter dan de verwondingen. Hier en daar zaten wat schrammen en blauwe plekken. Dat viel dus heel erg mee. Eén kind werd door mevrouw Zwanikken van top tot teen gewassen en verkleed. Die zat tot op de huid onder de modder. Daarna werden de verloren schoenen en klompen bijeen gezocht en zijn de kinderen weer naar de school gewandeld. Die hadden thuis heel veel te vertellen. Zo’n avontuur maakte je niet vaak mee. De stier was als een dolle doorgerend en werd bij Eemnes gevangen.

Bron: Laarder Courant De Bel 1931.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 144 [2018-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.