Raadsel na bijna 30 jaar opgelost

Raadsel na bijna 30 jaar opgelost

Onlangs plaatste Ernst Wortel een oproep op de Facebookpagina ‘Je bent een echte Laarder als…’ met de volgende tekst: “Alles weten, maakt niet gelukkig, maar toch zou ik graag willen weten waar dit is? Misschien kent iemand de boerderij of familietrekjes bij de afgebeelde personen. De hondenkar en de melkton doen vermoeden dat het om een ‘melkmeisje’ gaat. Als U iets denkt te herkennen, laat het mij dan even weten. Bij voorbaat dank voor Uw  medewerking.”

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 130 [2014-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Een soortgelijke tekst had Willem Smit al eens eerder in de Bel gezien. Om precies te zijn de Bel van 12 december 1985. Daar stond op pagina 7 dezelfde ansichtkaart met de oproep ‘Wie kan ons vertellen waar deze boerderij in Laren staat of gestaan heeft? 

Gek dat er na bijna 30 jaar nog steeds geen oplossing is, dacht Willem Smit en besloot de foto aan nader onderzoek te onderwerpen. Hij heeft op zijn internetpagina www.ansichtkaartenbel.nl al meerdere zoekplaatjes opgelost. “Wat ik meestal als eerste doe met zoekplaatjes is het origineel spiegelen. Zo ook met deze ansichtkaart.” Het spiegelbeeld is het beeld dat men ziet als men in een spiegel kijkt. Ook de weerspiegeling in een wateroppervlak of een ander spiegelend oppervlak wordt aangeduid als spiegelbeeld. Dat ligt niet direct voor de hand want op de ansichtkaart staat een gedrukte tekst: “GROET UIT LAREN (NH)”, hetgeen gespiegeld ongeveer zou lezen als (HN) NERAL TIU TEORG; oftewel onlogisch.

Gespiegeld beeld.

“Er van uitgaande dat het meisje rechtshandig is, staat ze in spiegelbeeld nu met haar rechterarm te schrobben. Dat geeft wel vertrouwen in het spiegelen.” 

Op de gespiegelde foto zitten de twee nisjes nu links van de deur en dat beeld kent hij van een andere foto. “Vergelijk de nissen, ramen, deurstijl, etc. De steentjes van de rechter muur zijn verdwenen onder een laag cement, maar dat is verder van ondergeschikt belang.”

“Op de bovenstaande foto (r) is te zien dat er flink wat gerestaureerd is – jammer van die nisjes – maar verder nog goed herkenbaar. Als op de foto aan de rechterkant de boom van voorheen ‘Pension Ruimzicht’ zichtbaar is, dan kan het niet anders of het zoekplaatje van Ernst is te vinden op: Sint Janstraat 47A.”

Willem Smit stuurde ons deze opgeloste puzzel onder de noemer ‘Verrassing voor Ernst’. De redactie besloot echter het verrassende element weg te laten en dit toch eerst met Ernst Wortel kort te sluiten. 

Ernst was aangenaam verrast en is blij dat hij na bijna 30 jaar dit ‘foutje van de ansichtkaart-drukkerij’ een plekje heeft kunnen geven: “Ik ben bijzonder verheugd dat Willem Smit het ‘raadsel’ heeft opgelost.”  (HS)