Project ‘Geef ze een gezicht!’ leidt tot website Herinneringsbomen Laren

Project ‘Geef ze een gezicht!’ leidt tot website Herinneringsbomen Laren

25 april 2022 – Het door het Larense comité 4 en 5 mei geïnitieerde project ‘Geef ze gezicht!’, waarover we in ons vorige Kwartaalbericht berichtten, heeft geleid tot een nieuwe website onder de naam Herinneringsbomen Laren, waarop de namens en gegevens staan van personen die in de Tweede Wereldoorlog in Laren woonden, of tijdelijk verbleven, en die zijn omgekomen door oorlogsgeweld. De website is gekoppeld aan het 22 april geopende, tijdelijke monument op de Brink, in de vorm van beschilderde plankjes die om een aantal bomen zijn bevestigd. Op de plankjes staan de genoemde namen met leeftijd.

De vorige keer meldden we dat Hennie Bus (93), oudste dochter van Johannes (Jan) Bus, informatie heeft over de hongertocht in 1945, waarbij haar vader, Johannes Bus, wonend op ’t Klooster, in de buurt van Voorthuizen om het leven kwam. Hennie was daar als 16-jarige bij, samen met Bets Kaarsgaren van de Smeekweg, eveneens 16. Ook zij was daar met haar vader.

Het aangekondigde verhaal over Johannes Bus staat in het 23 april verschenen Kwartaalbericht nr. 160. Dit nummer bevat ook andere jeugdherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Herman ten Kroode (81), in zijn werkzame leven psychotherapeut in Utrecht, vertelt over zijn herinneringen als vierjarige op en rond het Schoutenbosje in Laren.

Corrie Majoor-Vos (87), auteur van het boek ‘De molen van Laren’, woonde als kind ook aan ’t Klooster in Laren en komt eveneens met herinneringen aan WO II. Zij woonde naast Johannes Bus.

Op de foto o.a. het plankje voor Johannes Bus