Melkweg 26A

Melkweg 26A

De boerderij op de splitsing Kloosterweg/Melkweg met als adres Melkweg 26A, werd in de nacht van 27 september 1943 getroffen door een Engelse brisantbom. Zij brandde tot de grond toe af. De eeuwenoude boerderij was van Lammert, Mijns en Daatje Majoor, twee broers en een zuster.

De broers zorgden voor het levensonderhoud door het houden van vee en het bewerken van de akkers. Daatje deed het huishouden. Die bewuste nacht kwamen Engelse vliegtuigen terug van een missie met als doel boven vijandelijk Duitsland bommen af te werpen. De bemanning dacht dat ze boven het IJsselmeer vloog, maar in werkelijkheid vloog ze boven Laren. De bommen die niet afgeworpen waren, moesten ze kwijtraken en die kwamen op de boerderij van de familie Majoor terecht en ook op het woonhuis van de familie Horst op Melkweg 20. Willem Horst is later overleden aan de verwondingen van het bombardement. Daatje en haar broers kregen voorlopig onderdak. De boerderij uit het begin van de 18e eeuw was verloren. De boerderij is weer opgebouwd en kreeg een heel ander aanzicht dan zijn voorganger. 

In 1947 werd een gevelsteen geplaatst, waarschijnlijk door het Landbouwherstel van na de oorlog. De steen stelt een Nederlandse leeuw voor die uit de vlammen is herrezen.

Bronnen: Wandelen door Oud Laren van A.H.F. de Boer en B.C.J. Krijnen; Woonbode 1998; J. van Wijngaarden; M. Calis.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 148 [2019-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.