Laren toen: Beijemansweg

Laren toen: Beijemansweg

Het was in de vroege avond van 29 september 1943. Duizenden bommenwerpers waren vanuit Engeland op weg naar Duitsland. Hun doel was het bombarderen van het Ruhrgebied. Hun route voer ook over het Gooi.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 123 [2013-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Foto en tekst: Ernst H.J. Wortel

Zo’n luchtarmada was nog nooit op weg gegaan. In het licht van de zoeklichten waren de bommenwerpers duidelijk zichtbaar. Velen waren naar buiten gegaan om getuige te zijn van dit unieke spektakel en dachten dat het einde van de oorlog dichtbij was. De oorlog zou echter nog 16 maanden duren, voordat de bevrijding een feit was. Nadat de bommenwerpers hun dodelijke last boven Duitsland hadden gelost keerden zij weer terug naar hun bases in Engeland. Een groot aantal waren neergeschoten of aangeschoten. Ook kwam het voor dat er een aantal fosforbommen in het ruim achtergebleven waren. Aangezien het gevaarlijk was om met deze nog aanwezige bommen in Engeland te landen probeerde men deze alsnog kwijt te raken. Dit deed men vaak boven het IJsselmeer en de Noordzee. Doch aangekomen boven Laren dacht men boven het IJsselmeer te vliegen en de bommen werden alsnog gelost. Door deze vergissing werden een aantal panden in Laren totaal verwoest. Getroffen werden de boerderij van Daatje, Mijns en Huib Majoor aan de Kloosterweg. Tegenover deze boerderij werd het huis van Willem Horst en zijn gezin getroffen. Vader Horst werd hierbij dodelijk getroffen. Ook de hooiberg bij Bon werd geraakt en brandde geheel af. Het waren allemaal fosfor bommen en fosfor heeft de eigenschap om bij aanraking met de buitenlucht spontaan te ontbranden. Ten slotte viel er ook een bom op het huis van de dames van Pesch. Dit huis stond op de hoek van de Beijemansweg en de Oude Kerkweg. Later werd er op deze plek een heel aardig bungalootje gebouwd.