Laren toen…

Laren toen…

De foto werd genomen omstreeks 1960 ter hoogte van de HEMA. Aan de rechterzijde van de Nieuweweg is nauwelijks iets veranderd. De linkerzijde heeft een werkelijke metamorfose ondergaan.

Nieuweweg… bijna autovrij

Achter het grote raam bevond zich de kunstzaal van Hamdorff. In de tachtiger jaren, na de sloop van het Hamdorff complex, ontspon zich in Laren een heftige strijd over de bebouwing van het “gat van Laren”. Wekelijks verschenen in de Laarder Courant De Bel artikelen van de voor- en tegenstanders voor de invulling van het terrein met o.a. een supermarkt. Ten lange lesten stemde men in met de huidige invulling van het terrein. Op de begane grond winkels met daar boven ‘eenvoudige’ appartementen. Als compensatie mocht er een supermarkt gebouwd worden op de huidige plek bij het kermisterrein. Deze deal heeft de gemeente Laren achteraf vele tonnen gekost. Dit in tegenstelling tot de voorgespiegelde winst van anderhalf miljoen gulden, dat het ziekenhuisterrein zou opbrengen. Het kan dus verkeren.

De eerste die zich aan de Nieuweweg vestigde was de firma Blokker. Dit was een grote aanwinst voor Laren en enige jaren geleden vestigde ook HEMA zich in ons mooie dorp. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, dat de vestiging van landelijke winkelketens aan de Larense bevolking ten goede komt. Op dit moment is men bezig met een grondige renovatie van het centrum. Ook dit project heeft uiteraard de nodige commotie veroorzaakt, voordat de eerste schop de grond inging. Ter afronding van het centrumproject wordt “de Brink” momenteel grondig gerenoveerd. De vele evenementen waren de oorzaak van de ‘bijna’ teloorgang van deze unieke Brink. Ter afronding van deze renovatie is ook nog overwogen om het nostalgische bruggetje over de Coeswaerde weer aan te leggen. Al met al niet alleen een oog hebben voor het heden, maar ook een knipoog naar het verleden.

Foto en tekst: Ernst H.J. Wortel

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 119 [2012-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.