Dorpsradio 25 april 2021

Dorpsradio 25 april 2021

Ineke Hilhorst en Teun Koetsier spreken met Wim Keizer, eindredacteur van het Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren (HKL), over hun vorig jaar verschenen boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’.

Luister naar de uitzending van zondag 25 april 2021

Het gesprek spitst zich in het bijzonder toe op twee hoofdpersonen, Henri Polak en Lizzy Breman. Polak was vakbondsbestuurder en politicus en ageerde al in de jaren dertig fel tegen de opkomst van het fascisme en het nationaalsocialisme. Al in het begin van de oorlog werd hij als Jood gevangen genomen. Hij is in 1943 in Laren overleden.
Lizzy Breman was de vrouw van de bekende schilder Co Breman en hield zich in de oorlog bezig met het leggen van oecumenische verbindingen tussen katholieken en protestanten.

Een derde persoon die besproken wordt, is de verzetsstrijder Guus van Wielingen, die zich na zijn emigratie naar Canada Gus liet noemen en daar carrière maakte in de olie-industrie. Gus is een man met een geheim dat hij lang verborgen hield, ook voor zijn vrouw en kinderen. Hij was afkomstig uit een Joods gezin dat voor de oorlog uit Duitsland naar Nederland was gevlucht.