Gesprek Dorpsradio over boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’

Gesprek Dorpsradio over boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’

23 april 2021 – Ineke Hilhorst en Teun Koetsier hebben met Wim Keizer, eindredacteur van het Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren (HKL), voor Dorpsradio Laren gesproken over hun vorig jaar verschenen boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’.

Het gesprek is zondag 25 april van 16.00 tot 17.00 uur te beluisteren op de Dorpsradio. Daarna is het terug te horen op Spotify: Dorpsradio Laren.

Het gesprek spitst zich in het bijzonder toe op twee hoofdpersonen, Henri Polak en Lizzy Breman. Polak was vakbondsbestuurder en politicus en ageerde al in de jaren dertig fel tegen de opkomst van het fascisme en het nationaalsocialisme. Al in het begin van de oorlog werd hij als Jood gevangen genomen. Hij is in 1943 in Laren overleden.

Lizzy Breman was de vrouw van de bekende schilder Co Breman en hield zich in de oorlog bezig met het leggen van oecumenische verbindingen tussen katholieken en protestanten.

Een derde persoon die besproken wordt, is de verzetsstrijder Guus van Wielingen, die zich na zijn emigratie naar Canada Gus liet noemen en daar carrière maakte in de olie-industrie. Gus is een man met een geheim dat hij lang verborgen hield, ook voor zijn vrouw en kinderen. Hij was afkomstig uit een Joods gezin dat voor de oorlog uit Duitsland naar Nederland was gevlucht.

Op verzoek van een zoon van Gus, Mac van Wielingen, die in 2019 Laren heeft bezocht, hebben Ineke en Teun een verhaal geschreven over Gus van Wielingen dat in een speciaal voor Mac en zijn familie gemaakte Engelstalige versie van ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ wordt opgenomen. De Nederlandstalige versie is verschenen in Kwartaalbericht 156 (2021-2), dat voor een groot deel aan de Tweede Wereldoorlog is gewijd.

Op de foto van links naar rechts: Ineke Hilhorst, Teun Koetsier en Wim Keizer, achter de microfoon.