Cornelis Bakkerlaan 63

Cornelis Bakkerlaan 63

In 1912 liep de Cornelis Bakkerlaan van de Brink tot aan waar nu De Schout is. De gevelsteen waar het nu om gaat zit in de muur van het prachtige huisje waarvan de gevel aan de Naarderstraat staat. Het pand Cornelis Bakkerlaan 63, dat gebouwd werd in 1912, lag in die tijd aan een doodlopende weg. Vanaf de Naarderstraat liep toen een pad naar de voordeur van dit pand. Later, toen er woningen werden gebouwd in de zijarm van de Cornelis Bakkerlaan werd de laan doorgetrokken naar de Naarderstraat. In 1922 werd het pand van de winkel gebouwd door de heer B.J. Verhagen. Zijn 4-jarige dochter Alida legde hiervoor de eerste steen. De tekst op de gevelsteen is:

DE EERSTE STEEN 
GELEGD DOOR 
ALIDA VERHAGEN
OUD 4 JAAR
30 MAART 1922

De gevelsteen zit een beetje verstopt achter een fraaie bloeiende plant naast de etalage. De vader van Alida had een fietsenzaak. Hij verkocht en repareerde fietsen maar hij was ook agent van de Snelle Visser, een expediteur met een vaste dienst op Amsterdam, Haarlem en Zandvoort (later ging dit agentschap naar rijwielhandel Kreisel, Naarderstraat 3). Verhagen was lid van de Burgerwacht in Laren. Bij schietoefeningen deed hij vaak dienst als baancommandant. Januari 1940 trouwde zijn dochter Alida met Heinrich Visser. De trouwacte vermeldt dat dochter Alida Anna Christina Verhagen, meerderjarige dochter van Berend Johannes Verhagen en Alida Gesina van de Poll in het huwelijk trad met Heinrich Visser, van beroep kok, zoon van Hendrik Visser, kaashandelaar en Anna Maria Melles, beiden wonende te Huizen. Alida was lid van de Larense afdeling van de EHBO en Heinrich was, net als zijn schoonvader lid van de Burgerwacht in Laren. Van beide verenigingen was een afvaardiging op hun bruiloft aanwezig. Later was in dit pand een antiquair gevestigd en nu worden hier bloemen en cadeaus verkocht.

Bep (G.L.) De Boer

Bronnen: Laarde Courant De Bel; Mw. Cecile Waage (huidige bewoner nr. 63); Streekarchief Gooi- en Vechtstreek. Foto gevelsteen: Cecile Waage; Andere foto: Bep (G.L.) De Boer.

Cornelis Bakkerlaan 63, Laren

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 146 [2018-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.