Zware storm over Het Gooi in 1916

Zware storm over Het Gooi in 1916

Op zaterdag 23 december 1916 loeide een zware storm over het Gooi. De schepen op de Zuiderzee sloegen om en in de havens van Huizen, Naarden, Muiden en Muiderberg, was het een chaos van omgeslagen en gezonken schepen.

Afbeelding: ‘De Storm’, door Bart Anthonie van der Leck

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 80 [2002-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Ook Laren kreeg het zwaar te verduren. Het latwerk van twee wieken van de molen werd weggeslagen en kwam in de tuin van dr. Holtman terecht. En de molen was pas nog goed onderhanden genomen door de molenmaker. Bij de landbouwers Jan Calis en Klaas Kool waaiden de schoorstenen van het dak en bij Kees Calis werden de vorstzoden over een lengte van een paar meter van het dak geblazen. Bij een bloemist werden een vijftal ramen van de broeibakken weggerukt en verbrijzeld. Ook werden veel rieten daken beschadigd. Gelukkig bleven persoonlijke ongelukken bij dit noodweer uit.

Uit: De Gooi en Eemlander van donderdag 28 december 1916.