Vossenhokbouwers

Vossenhokbouwers

Werkloos zijn is geen pretje. In 1932 was er veel werkloosheid. Men hoefde in die tijd niet te solliciteren, maar moest zich wel op bepaalde momenten melden. Stempelen heette dat. Zo zaten in dat jaar drie Laarders bij elkaar in ’t Bonte Paard. Ze verveelden zich dood en zochten naar een bezigheid waar ze eventueel wat extra’s mee konden verdienen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 142 [2017-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep (G.L.) De Boer

Eén van hen wist te vertellen dat in België een partij eau de cologne stond die naar Nederland moest worden gesmokkeld. Dat verhaal had hij van een familielid in Brabant gehoord en van hem zou hij wel wat meer gegevens kunnen krijgen. Maar voor zo’n onderneming hadden ze een auto nodig en die hadden ze niet. Dus gingen ze naar garage Van Amersfoort aan het Schoutenbosje. Ze kregen het voor elkaar om een auto te huren die ze na terugkomst zouden betalen. Ze gingen, zo vertelden ze aan Van Amersfoort, vossenhokken maken in Heeze (bij Eindhoven). Dat hadden ze ook gedaan op de Zilvervossenkwekerij in Huizen. Ondertussen hadden ze een adres in België en gingen de drie met de gehuurde auto zuidwaarts. Ze reden niet naar Heeze, maar gingen linea recta naar de Belgische grens. Aangekomen op het adres werd na veel onderhandelen de eau de cologne ingeladen en reden ze weer naar de Belgisch-Nederlandse grens. Het ging echter niet zoals ze gedacht en gewenst hadden. Ze werden staande gehouden en de douane kreeg argwaan. Ze moesten uitstappen, de douane keerde de auto binnenste buiten en vond de eau de cologne. De vossenhokbouwers werden beboet en de lading plus de auto werden in beslag genomen. Nadat ze de boetes hadden betaald, keerden de amateur smokkelaars per trein terug. Pas na drie dagen durfden ze aan Van Amersfoort te vertellen wat er gebeurd was. Die was niet blij met zulke klanten. Maar hij wilde wel zijn goede auto weer terug hebben. Die kreeg hij van de Belgische douane terug voor ƒ 500,- losgeld. 

De vossenhokbouwers hebben zich niet meer bij de garage Van Amersfoort laten zien. En of ze ooit nog zin hadden om te gaan smokkelen? Vossenhokken bouwen was toch wel een veiliger werk. Later die maand maakten Burgemeester en Wethouders van Laren bekend dat ze van plan waren om werklozen in de gelegenheid te stellen om vakonderwijs te gaan volgen. Ze zouden dan onderricht krijgen in het timmeren, meubelsmaken, bankwerken, loodgieten en schilderen. Terwijl daarnaast ook nog theoretisch onderwijs zou worden gegeven. Mogelijk was dat wat voor de vossenhokbouwers.

Bronnen: Laarder Courant De Bel, december 1932.