Tentoonstelling Rie Cramer

Tentoonstelling Rie Cramer

In 2005 bood Mevrouw Koeman te Ursem ons aan om haar verzameling boeken, platen, ansichtkaarten enzovoorts, bij ons tentoon te stellen. Van december 2005 tot eind januari 2006 heeft deze tentoonstelling plaatsgevonden.

Afbeelding boven dit artikel: Prent uit boek “Katrientje”

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 94 [2005-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep de Boer

Rie Cramer werd geboren in Sukabumi (Indonesië – toen Nederlands Oost-Indië) op 10 oktober 1887 als dochter van H. Cramer en E.F. Cramer – Schenk. Ze was de jongste dochter van dit echtpaar. Rie had nog drie oudere zusjes: Etty, Tootje en Erry. Van jongs af hield ze al veel van tekenen en had ook heel veel talent.

Rie Cramer: Fee met muizenslee

Zij was leerlinge van de academie voor Beeldende Kunst te Den Haag waar ze les kreeg van W.A. van Konijnenburg, J.G. Veldheer en Th. Van Hoijtema. Ze zocht naar een eigen stijl en werkte dat uit in de vele kinderboeken die ze illustreerde, o.a. de sprookjesboeken van Grimm en Andersen. Ook ontwierp ze toneeldecors, kostuums en aardewerk.

Er werd zelf in 1949 een school naar haar genoemd, de Openbare School voor Voorbereidend Onderwijs te Den Haag. Deze bijzondere vrouw woonde en werkte in Arnhem, Den Haag, Italië en Mallorca en ook in Laren, namelijk in villa “De Egelantier” op de Oud Blaricummerweg 40. Rie Cramer overleed op 18 juli 1977 te Laren op 89-jarige leeftijd in het “Rosa Spierhuis” te Laren.  

Villa “De Egelantier” aan de Oud Blaricummerweg te Laren.
Foto Bep De Boer

Bronnen:

  • Boek “Rie Cramer leven en werk” door Jacqueline Burgers
  • De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum.