‘Ontmoeting met Sint Jan’

‘Ontmoeting met Sint Jan’

Op Vrijdag 31 mei 2013 opende pastoor Vriend in het Brinkhuis in bijzijn van leden van de Broederschap van Sint Jan, de organisatoren van de jaarlijkse Sint Jansprocessie, de tentoonstelling ‘Ontmoeting met Sint Jan’.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 124 [2013-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Naast ‘klassieke’ schilderijen van o.a meesterschilder Evert Pieters, H.P. van Moerkerken jr., Co Breman, Willy Sluiter, en William Degouve de Nuncques, worden ook nieuwe werken tentoongesteld van Onno Boerwinkel, Paul de Lussanet, Hans Houtkamp, Pieter Hogenbirk en Bert Wouters. Ook worden enkele foto’s geëxposeerd van de historische fotoreeks van de processie, gemaakt door William Henry Singer jr. zelf, aan het begin van de 20ste eeuw. 

Heel bijzonder en voor het eerst te zien op deze tentoonstelling is het schilderij van de ‘Vlaamse Hollander’ Evert Pieters “Processie in de velden” dat door Leo Janssen op een veiling in België werd herkend als de Larense bedevaarttocht
(zie Kwartaalbericht 120, pag. 10-14). Bij deze expositie is een boekje verschenen van de hand van Leo Janssen over de wonderbaarlijke vondst van dit schilderij. 

De tentoonstelling in het Brinkhuis, Brink 29 te Laren, is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-22.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur en is gesloten op zondag tenzij er een activiteit is. Op Sint Jan, zondag 23 juni 2013, is het Brinkhuis geopend.