Molenweg 4

Molenweg 4

De gevelsteen die de muur siert van de molenaarswoning aan de Molenweg 4 werd gelegd in 1923. Sindsdien is de steen slecht leesbaar geworden. Maar, Corrie Majoor heeft in haar boekje “De molen van Laren” in 2006 een foto opgenomen van de gevelsteen. Die ziet er goed en duidelijk uit. En die foto mocht ik van haar overnemen. De tekst op de steen is:

EERSTE STEEN
GELEGD DOOR
JOHANNA SPLINT
19 OCT. 1923.

Johanna Splint, geboren op 18 november 1900 kwam bij de familie Calis werken als hulp in de huishouding. Het bleef niet alleen bij werken, want Gijs Calis, geboren op 26 september 1885, had een oogje op haar en zij trouwden op 25 januari 1924. Gijs zette de zaak als molenaar voort. Hij was de zoveelste Calis die hier als molenaar werkzaam was. Al in 1774 werd er gesproken over een ‘mulder’ Calis. Door de namen Roelof Calis en Gijs Calis, werd de zaak de fa. R.G. Calis genoemd en bij de Kamer van Koophandel werden zij ingeschreven onder nummer 624. Uit het huwelijk van Gijs(bertus) Calis en Johanna Splint werd o.a. weer een Gijs(bertus) geboren. Gijs trouwde in 1954 met Hendrika Majoor. Hun zoon Kees is nu de opvolger van het molenaarswezen. 

Bep (G.L.) De Boer

Bronnen: De molen van Laren van mevr. C. Majoor-Vos. Foto: mevr. C. Majoor-Vos; Kees Calis.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 146 [2018-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.