Lezing Steven Weinberg over boeken WO II

Lezing Steven Weinberg over boeken WO II

Steven Weinberg zal woensdagavond 19 april in De Lindenhoeve, centrum van de Historische Kring Laren (HKL), een (voor)lezing houden uit en over de boeken ‘Een badkuip aan de Drift’ (2021) en ‘Het bestek van de Naarderstraat’ (2022). Al eerder gaf hij bij de HKL een lezing over zijn boek met jeugdherinneringen, ‘De Merken’ (2018).

In Kwartaalbericht 157 (2021-3) staat een bespreking van ‘Een badkuip aan de Drift, in Kwartaalbericht 160 (2022-2) van Het bestek van de Naarderstraat’. Het eerste boek is geschreven door Steven, samen met Aaldrik Hermans en Michiel van Driel. Het tweede is van Steven, Aaldrik en Gon Strazza-Brinkman. Beide boeken waaieren naar veel kanten uit.

Rode draad van het eerste is de geschiedenis van de huizen Drift 29 en 27 (waar Steven geboren en opgegroeid is) en de bewoners. Voor de oorlog was het een ‘Kinderhuisje’, een soort pension voor kinderen. Anne Frank verbleef er in 1938 en zou in dezelfde badkuip hebben kunnen zitten als Steven.

Hoe komen messen, lepels en vorken met het opschrift ‘PLATE’ in de keukenla van Steven in Luxemburg? Die vraag leidde tot een speurtocht naar gebeurtenissen en personen uit WO II, in te delen in ‘schoften, helden en slachtoffers’. ‘Het bestek van de Naarderstraat’ is het resultaat van die speurtocht.

Steven Weinberg (1946) is oud-leraar biologie aan de Europese School in Luxemburg. Hij groeide op in Laren. Hij is de zoon van Edgar Weinberg en Ella Meijer, die beiden in de oorlog als onderduiker verbleven in het huis Bijenstand 1 in Laren. Bij een inval op 16 februari 1944 ontsnapte Ella, maar werden Edgar en de andere onderduikers, Kurt Schöndorff, de man van Ella, en het echtpaar Walter en Sophia Kattenburg meegenomen en naar Auschwitz getransporteerd. Alleen Edgar overleefde het. Hij trouwde na de oorlog met Ella.

De lezing begint om 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur. Het adres is: Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 29, Laren.

Wie de lezing bij wil wonen, wordt verzocht dat even te melden via info@historischekringlaren.nl, zodat de HKL weet hoeveel belangstellenden er zullen zijn. De toegang is gratis.

(Publicatiedatum 24 maart 2023)

Op de foto, afkomstig uit ‘Een badkuip aan de Drift’, kinderen voor het ‘Kinderhuisje’ in 1938 (tweede van links Anne Frank).