Leggers De BEL

Leggers De BEL

Twee weken voor kerst, was het behoorlijk klussen bij de Lindenhoeve. Ruim honderd zogenaamde leggers moesten vanuit de archiefkelder van de Historische Kring Laren gebracht worden naar het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 127 [2014-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Antoinetty van den Brink

We hadden daar al enige maanden contact mee en nu de Larense Courant de BEL volledig gedigitaliseerd is (én een back up op een veilige plaats wordt bewaard) was het tijd deze enorme ruimte-innemende collectie naar Hilversum te doen. In Hilversum was er een mooie -nog lege!- kamer gereserveerd. Eerst moesten de zware leggers vanuit de kelder, via de lastige trap, naar boven! Voorwaar een enorme klus. De ochtend erop stonden tenslotte twee SUV’s tot de nok geladen -en zakkend door hun achterkant- klaar om ze weg te brengen. De oudste legger is van 1921!

Na een paar keer tegen het verkeer in gereden te hebben (tenslotte moet je er wat voor over hebben én was er natuurlijk weer een weg afgesloten in Hilversum) was met drie keer de route: straat-stoep-tuin-gang-hal-lift-twee keer links- twee keer rechts, afgelegd te hebben de volledige collectie in een prachtige archiefruimte. Naast schrijver dezes, waren er drie sterke mannen van de Kring plus een ‘jonge Zanoli’ (“mijn vader is geboren in Laren”), die het echte werk deden. Nog steeds kunt u alles digitaal bekijken! En als u de leggers mist, kijkt u naar één van de foto’s. Het geeft het archief in de Lindenhoeve eindeloos veel ruimte om alle andere, historische zaken ordentelijk te rubriceren en op te ruimen. Na honderd jaar, nu echt geen Bel meer in Laren!! Wél via onze internetsite!