Laren toen…

Laren toen…

St. Jansziekenhuis, Laren NH

“Op uitnodiging van den heer Hendriks, pastoor der parochie St. Jan te Laren N.H. kwamen op den 9 de januari 1920 enige heeren op den pastorie bijeen om de wenschelijkheid en mogelijkheid der oprichting van een R.K. Ziekenhuis te Laren te bespreken.

St. Jansziekenhuis

Waar gebleken was, dat van anders­denkenden zijde pogingen werden aan­gewend tot stichting van een niet Katholiek ziekenhuishuis”. Aldus het eerste notulenboek van de Stichting R.K. Ziekenverpleging “St. Jan”. Als allereerste ziekenhuis werd gebruikt de villa van de dames Switsar en bood plaats aan ongeveer 20 patiënten. Deze villa heeft gestaan op de plek waar later de pastorie van de St. Jansbasiliek werd gebouwd. Helaas is het oude, vertrouwde ziekenhuis aan de Eemnesserweg verdwenen. Alleen de voorgevel laat nog enigszins zien hoe het er uit heeft gezien. Door het laten staan van deze gevel is gelukkig voorkomen dat er geen enorm wooncomplex aan de rand van de Eemnesserweg gebouwd kon worden. 

Ik ben er trots op dat ik, met nog vele Laarders en de oud burgemeester Theo Hendriks, dit hebben kunnen voorkomen.

Foto en tekst: Ernst H.J. Wortel

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 118 [2011-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.