Groenteboer Gijs Calis

Groenteboer Gijs Calis

Gijs Calis werd op 5 februari 1907 geboren te Laren en ontpopte zich op 7-jarige leeftijd al als groenteboer!

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 137 [2016-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep (G.L.) De Boer

De koopwaar, zoals bieten, prei en uien, lag in een hondenkar, die getrokken werd door Max en Polly. Een mandje soepgroenten kostte toen een kwartje. De zaken floreerden en al snel werden er paarden aangeschaft en bemande hij samen met zijn broers drie groentewagens. Zijn moeder had inmiddels aan het Zevenend 73 een klein winkeltje geopend. Eind jaren dertig ontmoette Gijs zijn Mien (Willemien Hilhorst, geboren te Soest op 20 augustus 1914) waarmee hij op 11 mei 1938 in het huwelijksbootje stapte. Ze gingen aan de Heideveldweg 77 wonen en begonnen achter hun woning een groentehalletje. Drie kroppen sla kostten toen een dubbeltje.
In de Tweede Wereldoorlog kwam hij na een barre tocht van vier dagen in Arnhem terecht waar hij aan wat aardappelen wist te komen die hij als buit weer mee terug naar Laren nam. Eind jaren vijftig nam Gijs afscheid van zijn laatste paard en kocht een wagen op drie wielen. Met zo’n Gejatruck moet je leren omgaan. In het begin reed hij met een volle kar groenten van de steile weg bij de watertoren in Hilversum naar beneden. Gijs kon de truck niet meer houden en moest er achter aan gaan hangen om de truck te laten stoppen. Toen hij eindelijk stil stond, moest hij weer terug om zijn kisten bij elkaar te zoeken.

Na de Gejatruck kocht hij een kleine groentekar die hij tot de draad heeft versleten. Nadat er één van de wielen afbrak en de wagen in elkaar stortte, vonden zijn kinderen dat hij er – nu hij inmiddels 65 was – maar mee moest stoppen. Maar Gijs vond zijn werk veel te leuk en kocht een Volkswagenbus. Gijs had een hekel aan vervelende klanten die iets bij de supermarkt kochten en het dan bij Gijs wilden ruilen. Daar trapte hij niet in want hij wist wat hij verkocht. Toch heeft hij er, zij het met pijn in het hart, in 1984 een punt achter gezet. Gijs overleed op 12 juni 1993 en zijn vrouw op 15 oktober 2000. Beiden liggen begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

Bronnen: De Gooi- en Eemlander 1984; Mw. G. Calis.