Effe tussedeur

Effe tussedeur

‘k Weet niet ho of ’t jullie vergaet, mar as ‘k zo deur Laore loop zie ‘k dat ‘r hier en daer knap esloopt wurdt. De opebaore school, de boerderij an ’t Zeuvenaande. ’t Gaet met gang, van de een op de aore dag is alles vurt. En de gemeentereaad mar vergaodere, wel slope, niet slope en twijst dat ze daer druk mee bezig binne is ’t al weg.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 139 [2017-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bart Krijnen

Nou jao zo gauw gaet ’t ok weer niet, mar waor ze vroger ’n paor weke over deje, doon ze nou in twee dree daoge mar dan is ’t ebeurd ok. Neem beveurbeeld de boerderij van Hendrik van de Brink mar us, ’t is dat ze d’r nog wat goods euyt konde aole en ’t daerom ’n beetje bol an deje, mar aorst was tie in ’n gooie dag van de werreld weg-eweest. Ze slope um haost nog gauwer as dat ie kan ofbrangde. Jao en dat is waor, want ik et ’t zelluf mee-emaokt dat ie haost ofbrung. En nou denk je meschien hij gaet ‘r ’n vertellesie van maoke, mar zo is ’t niet. ’t Was op Donderdag elluf Augustus negetienongerdtweeendartig dat we ’s middags om vier uur met de eule femilie op ’t kerremusterrein leupe en ineens grote vlamme en rook euyt de boerderij zagge komme. ‘k Weet ’t nog good, op dee dag trouwde Jaop Vos van de Coperaosie an de Mellukweg met me tante en ik was ok enooid. We zouwe net naer ’t uis van ze gaen kijke op ’t Zeuvenaande en daer zagge we de brangd. Dan meteen ‘r mar op of. ’t Was as ’t waore gearmd naer de brangd. Ereje wat ’n consternaosie, Neel van Klaos Smit stong met d’r narreme in de lucht op de Jordaon te jaomere van: Lieve Godde Vaoder, zokke vlamme toch en nog gin waoter. Mar dat zou niet zo lang meer dure want de brangdweer, met Piet van de Brink as brangdmeester veurop, was al in dree vier menute op de fiets bij de brangd, en Van Aomersfoort vleug met de moterspeuytwaoge zo hard de bocht om bij Klaos Kool dat de kippe van Klaos,dee langest de weg leupe te schrobbele, van schrik niet wiste waor ze ’t zeuke moste. Ze vleuge alles kangte op en ze binne zeker wel dree daoge van de leg eweest. Mar ’t arregste kwam nog, want d’r sting ’n vrachtauto met grent percies bove de brangdput en of de duvel ‘r mee speulde dat verdomde ding wou nog niet anslaen ok. Dus dee moste ze ok eerst nog opzij douwe. Mar ze krege ’t veur mekaor en effe laoter jeug Van Aomersfoort met de moterwaoge ’t waoter met gang deur de slange en speut ze d’r op los dat ‘t ’n lieve lust was. Brangdmeester van de Brink was bang dat ’t vuur deur de weind zou overslaen naer aore huize en vreug an Burregemeester van Nispe en an Hendrik Caolus de Wetouwer dee ok bij de brangd warre of ze de brangdweer dan Hulleversum wulde waorschouwe. Nou dat wurde meteen per tullefoon edaen bij Steffe van Tijme Wullard en ’n diender van de Laorese plisie ree alvast op de fiets veureuyt naer de Hulleversumseweg om ze de weg te wijze naer de brangd. Nou dee warre d’r zo en toen mos ’t wel good gaen. De afferdeel en de stal ginge verleure, mar ’t veuruis bleef staen en dat was ’n eule prestaosie van de brangdweer in dee daoge. Mar waor praote we aagelijk nog over, jao over ’t zoveulste gat van Laore.

In de jaren 80 waren de in Larens dialect geschreven stukjes van Bart Krijnen in de ‘Laerbode’ uitermate populair. Aan inhoud hebben ze niets verloren zodat wij ze met veel plezier nogmaals plaatsen.