Een badkuip aan de Drift

Een badkuip aan de Drift

Steven Weinberg (1946), auteur van het in 2018 verschenen boek De Merken waarin hij zijn jeugdherinneringen vastlegt, heeft een nieuw boek in voorbereiding. Ditmaal is het geschreven samen met de Larense historicus Aaldrik Hermans en de bewoner van het huis Drift 35 te Laren, Michiel van Driel. In dat huis is Steven geboren en getogen. Het adres was toen nog Drift 27. De titel van het boek, dat in mei 2021 zal uitkomen, is Een badkuip aan de Drift. Het wordt een boek van 200 pagina’s, rijk geïllustreerd met vele foto’s en documenten.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 156 [2021-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Wim Keizer

Nieuw boek op komst
Het huis Drift 27 was in de jaren twintig en dertig het ‘Kinderhuisje’ van de zusters Simonis. De drie auteurs ondernamen een speurtocht naar wat zich daar allemaal afspeelde tussen 1921 (en een beetje eerder) en 2021. Eén eeuw geschiedenis, met Anne Frank die er in 1938 vertoefde. En de geadopteerde Engelse baby Sidney Woods, die tijdens de oorlog in de gevangenis belandde. Verder: de jongen Hans Madlener, die later naar Zuid-Afrika emigreerde en met Montgomery in Noord-Afrika tegen de Duitsers vocht. Ook zijn zusje ‘Popje’ die op 21-jarige leeftijd tragisch overleed. En natuurlijk de drie zussen Simonis: Phine, Nel en Jacqui, afkomstig uit een traditioneel katholiek gezin, die zich inzetten voor de vrede vanuit een zeer linkse overtuiging. 

Phine was de oudste. Zij werd in 1943 met vier door haar verborgen Joodse kinderen opgepakt en zou evenals haar beschermelingen nooit uit de concentratiekampen terugkeren. En dan is er Edgar Weinberg. Steven is de zoon van Edgar Weinberg en Ella Meijer, die eerder getrouwd was geweest met Kurt Schöndorff. Bij een razzia op 16 februari 1944 in het huis Bijenstand 1 te Laren werden de Joodse onderduikers Edgar Weinberg, Kurt Schöndorff en het echtpaar Walter en Sophia Kattenburg opgepakt en gedeporteerd. Ella Schöndorff-Meijer wist via de achterdeur te ontkomen. Van de gedeporteerden overleefde alleen Edgar Weinberg de oorlog. Na de oorlog trouwde hij met Ella en verwekten zij Steven. Ella had van Schöndorff al een zoontje, Rolf (die dus een jongere halfbroer kreeg).

Steven zegt dat het nieuwe boek “zich laat lezen als een roman, zó kleurrijk zijn de mensen die erin voorkomen en zo tragisch het lot van velen. En dan, op het eind, wordt er plots een stukje fictie geschreven, uitgaande van de vraag: ‘En wat zou er gebeurd zijn, als…?’ “

Een bespreking van het boek zal gepubliceerd worden nadat het uitgekomen is.