Drift 20: ‘Het Blookerhuis’

Drift 20: ‘Het Blookerhuis’

Aan de Drift nr. 20 vinden we Villa ‘Hein Duvel’, ook wel bekend als het Blookerhuis. De villa heeft een heel mooie en oude gevel. Deze gevel werd door de cacaofabriek Blooker gebruikt als reclame op de Wereldtentoonstelling in 1887 in Amsterdam.

De cacaofabriek verkocht de gevel aan de Amsterdamse tandarts Elias Stark (1849-1933). Die zette de gevel in de achtertuin van zijn huis aan de Weesperzijde. Rond 1900 kwam de heer Stark naar Laren en plaatste de gevel voor zijn vakantiehuis. Sindsdien kennen we het huis als het Blookerhuis. In de gevel werden de gevelstenen Geloof, Hoop en Liefde aangebracht.

De heer Stark was tandarts en aan hem danken we de tandpasta in een tube. Ook was hij een geweldig kunstenaar. Hij schilderde, tekende en etste landschappen, boerenerven en interieurs. 

Bronnen: De Drost 1970; Laarder Courant De Bel; Dhr.  G.  Bleekemolen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 151 [2020-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.