Dierenvoeder-speciaalzaak Gebroeders van der Wardt

Dierenvoeder-speciaalzaak Gebroeders van der Wardt

Wie kent de boerderij niet op de kruising Zijtak/Sint Janstraat in Laren. Iedere burger van Laren is er zeker een keer geweest. Wij hadden een afspraak met Jan van der Wardt en ondersteund door een kop koffie begon Jan te vertellen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 131 [2015-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Mary van der Schaal & Gerda Meulenkamp

De boerderij is gebouwd omstreeks 1670. Toen’tertijd woonde er een kleine boer met wat koetjes en geiten, die daar jaren zijn bedrijf heeft gerund. Mijn vader is er pas later gaan wonen maar het juiste jaar kan ik helaas niet vertellen. Mijn vader heeft eerst gewerkt als medewerker bij fouragehandel Calis die bij de Molen woonde en ook de molen zelf liet draaien.

Henk, de vader van Jan kocht de boerderij in 1937 en is toen later, na de oorlog, daar begonnen met een veevoederzaakje voor kleinvee. Hij had al een kleine voorsprong omdat hij een deel van de klanten van Kees Calis kon overnemen toen die een gedeelte van zijn fouragehandel afstootte. Henk van der Wardt was intussen getrouwd met Gerda van de Hoven en het gezin kreeg 6 kinderen: Henny, Jan, Kees, Margriet, Henk en Ali.

De oorlogsjaren waren schaars voor de handel. Maar gelukkig gingen de zaken beter na de oorlog. Ook de vijftiger jaren waren nog moeilijk. De bestedingsbeperking werd voelbaar en de zaak ging slechter. Tijd om veranderingen door te voeren. De veevoederhandel werd uitgebreid met voer voor paarden en koeien en hooi en stro en meststoffen. Later, toen de zaak wat meer bekendheid kreeg en er steeds nog grotere bedrijven met koeien en paarden en ander groot vee in Laren kwamen, werd de zaak fors uitgebreid totdat de winkel veel te klein werd en de boerderij in 1979 een grote verbouwing onderging. Van der Wardt ging bodembedekkers, bestrijdingsmiddelen, gewassenbeschermers, zaden en bloembollen verkopen. Later levende have zoals: konijnen, cavia’s, vogels en vissen en het bijbehorende voer natuurlijk. Nog later kwamen de konijnenhokken en andere dierenverblijven, gaas en schuttingen en andere soorten afscheidingen.

Door de vriendelijkheid en humor van zijn vader, die door velen werd gewaardeerd, kwamen en steeds meer mensen naar de winkel. 

Een kleine anekdote: vrouw komt binnen en vraagt met geaffecteerde stem aan Jan’s vader: “tuinman, ik wil drie bloembollen”, waarop pa antwoordde: “is uw tuin daarvoor wel groot genoeg mevrouw?” 

Een haastige klant komt binnen en kijkt geagiteerd rond. Vraagt Henk “heeft u haast meneer?” “Nee”, zegt de klant. “O, dan kunt u nog wel even wachten” is dan Pa’s antwoord.

In 1981 heeft een vervelend incident plaats. Een meisje komt ’s avonds langs de boerderij en ziet een begin van brand onder aan het rieten dak. Ze haast zich naar huis en vertelt het aan haar moeder. Zij belt in allerijl de brandweer en die weet de brand tijdig te bedwingen. Iedereen is opgelucht en dankbaar voor de snelle reactie van het kind en de moeder.

Nog steeds is de dierenspeciaalzaak van Van der Wardt een van de drukst bezochte zaken in Laren. De winkel staat vol met allerlei dingen en soorten dierenvoer en nog heel veel andere zaken. Teveel om op te noemen. Alleen zijn ook de milieuaspecten een rol gaan spelen. Er kwam een kast voor giftige stoffen, daar moest een speciale cursus voor worden gevolgd. 

Afgelopen mei vierde de zaak zijn 50-jarig jubileum. Jan was toen 50 jaar bij de zaak betrokken. Zijn broer Adri houdt tegenwoordig de zaak draaiende al komt Jan nog vaak een handje helpen, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij heeft een hobby die nogal eens van pas is gekomen nl. het weer voorspellen, want de meteo heeft zijn belangstelling. Hij ontdekte ook dat verkoop van zijn handel weersafhankelijk was. Nu heeft hij wat meer tijd voor zijn hobby, want de zaak is in goede handen.

Het blijft gezellig en leuk om even rond te snuffelen in alles wat er in een fouragewinkel voorhanden is. Jan bedankt voor je verhaal en wij wensen jullie beiden verder goede zaken!