De Romeinen in Laren?

De Romeinen in Laren?

In 1898 werd op Crailo aan de noordzijde van “den straatweg van Naarden op Laren”, nu de Amersfoortsestraatweg, een munt gevonden onder het puin van een afgebroken boerderij. Bij onderzoek bleek het een Romeinse munt van brons met het borstbeeld van keizer Trajanus (98 tot 118 na Christus) en aan de keerzijde de gevleugelde overwinning tussen de letters S.C. en het opschrift Optimo-Principi-S.P.Q.R. (aan de beste vorst en raad van het volk Rome).

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 82 [2002-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

door Bep De Boer

De gevonden munt liet men aan de heer J.E. ter Gouw zien, het hoofd van de school aan de Neuweg te Hilversum. Hij was een bekende numismaat en schreef artikelen in het tijdschrift van het “Nederlandsch Genootschap voor Munt en Penningkunde”. In dat tijdschrift schreef hij in aflevering een van 1898 onder meer; “Deze munt werd gevonden tussen het kalkpuin eener afgebroken boerderij, welke meer dan twee eeuwen oud was. Deze munt is niet merkwaardig om hare zeldzaamheid, noch om hare uitmuntende conservatie, maar alleen om de vindplaats.

Crailo of Kraylo ligt op een hoogen zandgrond, een half uur van Laren. Nergens is, voor zoover mij bekend, in het Gooi tot dusver eenig Romeins overblijfsel gevonden; waarschijnlijk zijn de Romeinen niet ver benoorden Utrecht geweest”. Hieruit kunnen we dus opmaken dat de Romeinen met hun legioenen niet op Crailo hebben gemarcheerd. Vraag je je toch af, hoe komt dan zo’n munt op Crailo? De historie vermeldt niet dat er meerdere munten werden gevonden. Zou het toch een verloren munt zijn geweest van een reizende koopman of een ridder te paard? We weten het niet. En waar is de munt toch gebleven? Weten we ook niet! Blijft over, dat het een leuk verhaal is uit die tijd.

Bron: De Gooi en Eemlander van 15 januari 1898