De Boekweitskorrel toen…

De Boekweitskorrel toen…

Ik zal U een beetje helpen met de plaatsbepaling op het prachtige schilderij van David Schulman.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 105 [2008-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Ernst H.J. Wortel

U kijkt vanaf het Ooghout richting Wagenpad/Zijtak. Links de boerderij van de familie Smit. Deze stond in de bocht van het Wagenpad nabij de kruising van de Boekweitskorrel. In het midden ziet U een klein besneeuwd dak. Dit is het dak van het huisje op de kruising van het Wagenpad, de Boekweitskorrel en het H. Valkenburglaantje. Dit kleine huisje staat er nog steeds en draagt de naam ‘de Molshoop’. Het huisje in het midden was de woning van Piet Tak. Dit stond aan het Wagenpad ter hoogte van de Boekweitskorrel. U moet weten dat de Boekweitskorrel liep vanaf de St. Janstraat tot aan de Zevenenderdrift.

Piet Tak was handelaar in lompen en metalen. Vooral tijdens de Kersttijd kocht hij ook hazen- en konijnenvellen. Deze werden dan weer verwerkt tot bontkleding voor de minder draagkrachtigen. Tijdens de oorlog was het bij Piet Tak een komen en gaan van mensen die moesten onderduiken. Niets was hem teveel en dat hij hierbij dikwijls zijn leven op het spel zette deerde hem niet. Piet Tak overleed op 12 december 1945. In de ‘Tijding’ van 17 december 1945 plaatste men bijgaande overlijdensadvertentie, die voor zich zelf spreekt. Piet Tak heeft nooit een onderscheiding of waardering gekregen voor het vele goede werk, dat hij tijdens de oorlog voor zijn medemens heeft gedaan. Op 4 mei gaan wij weer onze gevallenen herdenken. Laten wij dan ook eens denken aan de vele Laarders, die op geen enkele lijst voorkomen. Ook zij mogen niet vergeten worden, want zij zijn de mensen die echt wat gedaan hebben.