Canada eert verzetsvrouw Mona Parsons met postzegel

Canada eert verzetsvrouw Mona Parsons met postzegel

Op woensdag 8 november organiseert de Historische Kring Laren (HKL) een bijeenkomst met als titel ‘Canada eert Larens Verzet’ naar aanleiding van het feit dat de dag daarvoor, op 7 november, door Canada Post een postzegel zal zijn uitgebracht met daarop een afbeelding van de Canadese verzetsvrouw Mona Parsons (1901-1976). Het bijbehorende stempel van de eerste dag van uitgifte is gebaseerd op een afbeelding van de Larense molen.

Mona Parsons was een Canadese die getrouwd was met de Nederlander Willem Leonhardt (1904-1956). Na hun huwelijk in 1937 lieten ze een huis bouwen op Plein 1919 bij de Vredelaan in Laren. In de oorlog komen ze via kennissen in aanraking met twee Britse vliegers, Jock Moir en Richard Pape, die in september 1941 zijn neergestort en door behulpzame mensen geholpen worden naar Engeland terug te keren. Het verzet stond toen nog in de kinderschoenen. Ook Mona en haar man behoren tot de hulpverleners. Pogingen de vliegers naar Engeland te krijgen, mislukken echter door verraad. Mona wordt opgepakt en krijgt de doodstraf. Die wordt later omgezet in levenslang. Na dwangarbeid op verschillende plekken in Duitsland weet zij nog voor de bevrijding terug te keren naar Nederland.

Na de oorlog

Ook haar man Willem blijkt na de oorlog nog in leven te zijn. Willem en Mona groeien echter uit elkaar. Na de dood van Willem in 1956 blijkt hij 300.000 gulden, een kwart van zijn bezit, te hebben toebedeeld aan een geheime liefde. Ook blijkt er nog een buitenechtelijke zoon van zijn eerste vrouw te zijn; niet door hem verwekt maar door hem wel erkend als erfgenaam.

Mona gaat een juridisch gevecht over de erfenis aan en besluit terug te keren naar Canada. Daar hertrouwt zij in 1959 met generaal-majoor Harry Foster, die zij kende uit haar jeugd. In 1961 gaat zij akkoord met een voor haar ongunstige schikking voor wat betreft de erfenis. Harry overlijdt in 1964. In 1966 komt Mona nog een keer naar Nederland om vroegere vrienden en familie te zien. Ze overlijdt in 1976 in Wolfville, Canada.

Het verhaal van Mona Parsons is een hoofdstuk in het in 2020 verschenen boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ van Ineke Hilhorst en Teun Koetsier. Het boek is voor € 19,95 te koop in de Lindenhoeve (zaterdagmiddagen geopend van 1400 – 16.00 uur).

Programma

Het programma van de bijeenkomst op 8 november is:

19.45 uur: Inloop.

20.00 uur: Opening door Mariëlle Bax, voorzitter HKL.

20.05 uur: Ineke Hilhorst over het Larense verzet en Mona Parsons.

20.30 uur: Teun Koetsier geeft een korte cursus molinologie en zoomt vervolgens in op de Larense molen.

21.00 uur: Ineke Hilhorst biedt namens Canada Post een ingelijst exemplaar aan van de postzegel aan Nanning Mol, de burgemeester van Laren.

21.10 uur: Sluiting en napraten.

Foto: Mona Parsons en haar honden op het terras van Ingleside, het huis op Plein 1919.

(Publicatiedatum 27 oktober 2023)