Rueterlaan

De Rueterlaan vinden we tussen het Postiljon en de Hanrathsingel, op het voormalige LFC-voetbalveld. Op 25 augustus 2004 besloot het college van B&W een aantal voor Laren invloedrijke architecten in straatnamen te benoemen. Het Erven Dorenspark, de Hanrathsingel, de Bazellaan en de Rueterlaan zijn sindsdien onderdeel van het ‘Postiljon Plan’.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 164 [2023-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.
Tekst: Bep (G.L.) De Boer
Theodoor Willem Rueter werd op 9 september 1876 in Haarlem geboren. Hij bezocht de Ambachtsschool in Amsterdam en ging daar in de leer bij architect C.B. Posthumus Meyes sr.
In 1901 verhuisde hij naar Blaricum waar hij zich aansloot bij de Internationale Broederschap van Christen-Anarchisten, de leefgemeenschap van professor Van Rees. In die periode ontwierp Rueter verschillende houten huisjes voor de kolonie, ook wel hutten genoemd, en een gebouw voor de uitgeverij. De welgestelde stedelingen trokken naar het Gooi en Rueter maakte voor hen ontwerpen voor een landhuis of villa en ook zomer- of weekendhuisjes. Zo ook in Laren.
In 1905 ontwierp hij een woonhuis aan de Eemnesserweg 20. In 1906 het dubbele woonhuis met atelier aan de Oude Kerkweg 10-12. En in 1927 ontwierp hij het landhuis ‘Breidablik’ aan de rand van de Zuiderhei, aan de Verlengde Engweg 10.
Ook gaf hij lezingen over ‘Bouwkunst en Samenleving’. In 1927 zelfs voor de VARA-radio. In 1931 deed hij mee met verschillende andere architecten aan een ontwerp voor een watertoren in Laren voor het Provinciale Waterleidingbedrijf Noord Holland. De keuze viel echter op het ontwerp van de Larense architect Wouter Hamdorff.
Rueter ontwierp heel veel woonhuizen en villa’s in het Gooi. Maar ook de Spiegelkerk in Bussum. Hij restaureerde de Nederlandse Hervormde kerk in Blaricum. Ook was hij lid van de gemeenteraad voor de S.D.A.P. en lid van de Welstandscommissie in Blaricum. Rueter heeft vanaf 1902 tot aan zijn overlijden in het door hemzelf ontworpen huis ‘Langenakker’ aan de Noolseweg 25 in Blaricum gewoond. Hij overleed op 12 juni 1963 en werd begraven op de Algemene Begraafplaats ‘De Woensberg’ in Blaricum.
Bronnen: Laarder Courant De Bel (diverse jaren); Marit Evers; Gemeente Laren; Archief Historische kring Laren; Wikipedia.
