Verken Historisch Laren

Verken Historisch Laren

Vincent Hilhorst

Verken de geschiedenis van Laren met onze dorpsgids Vincent Hilhorst. Deze bekende Laarder leidt al een aantal jaren groepen van twee tot vijftig personen door het dorp.”Ik laat de atelierwoningen zien, maar ook de Brink, de Johanneskerk en op verzoek zelfs de St. Jansbasiliek. Ook vertel ik onder andere hoe straten en gebouwen aan hun namen zijn gekomen”, zegt de enige dorpsgids van Laren. De wandeling vertrekt vanaf de Lindenhoeve en duurt zo’n anderhalf tot twee uur. U kunt de rondleiding tegen een kleine onkostenvergoeding bij de Historische Kring Laren boeken.

In een dorp dat wemelt van de beroemde Nederlanders, is Vincent Hilhorst voor plaatsgenoten misschien wel het bekendste gezicht. De stadsgids leidt bezoekers al decennialang rond door ‘zijn’ Laren. “Ik ben altijd blij als ik weer terug ben in mijn vertrouwde omgeving.” De markante gids heeft in Laren veel bijnamen. Sommige plaatsgenoten noemen hem ‘pelgrim’, vanwege zijn lange wandeltochten door Nederland en Europa. Over zijn voettocht van Laren naar het Spaanse Santiago de Compostela werd begin deze eeuw zelfs een documentaire gemaakt. De filmtitel bezorgde hem zijn tweede bijnaam: ‘de legendarische Vincent Hilhorst’. De legende heeft zelf geen voorkeur. “Al noemen ze me Pietje Puk.”

Vincent begon ruim 25 jaar geleden met zijn rondleidingen door Laren. Tegen een kleine onkostenvergoeding leidt hij mensen langs de historische plekken in het dorp. “Ik vind het leuk om bezoekers iets te vertellen over mijn geboorteplaats. Ook plaatsgenoten leid ik regelmatig rond. Sommigen wonen al jaren in het dorp, zonder dat ze in een andere wijk komen. Die hebben nooit stilgestaan bij de geschiedenis van hun woonplaats.”

Ontdek Laren per koets

Op aanvraag bestaat in de zomermaanden de mogelijkheid Laren per koets te verkennen. Vincent heeft een mendiploma. Dit kan met groepen van zes tot acht personen. Volgens Hilhorst is Laren nog altijd ‘één van de mooiste dorpen van Nederland’. ‘Ik ben hier geboren en getogen. De Laarders zijn vriendelijk en iedereen kent elkaar. Ik voel me hier prettig’.