Toeval of…

Toeval of…

In 1982 zijn we in Laren komen wonen, het dorp van mijn grootouders van moeders kant. Echte Laarders, Opa een Smit en Oma een Calis. Dat heeft meegespeeld in de beslissing om Laren als woonplaats te kiezen. Na enige tijd besloten we om de stamboom op te zoeken van Opa Smit. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 100 [2007-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

G.N. Verhoef

Ik kwam een heel eind terug in de tijd en via opa Johannes (1) 1869 – Christiaan 1829 – Lambert 1791 – Hendrik 1720 belandde ik bij Opa Gerrit Gijsbertzn (5) geboren omstreeks 1690. Daarvoor moet dus nog een Gijsbert hebben gezeten, waarvan de gegevens niet te achterhalen waren. Vele jaren later trekt de Historisch Kring Laren in de Lindenhoeve.

Ik besluit om Bep de Boer te gaan assisteren bij het opzetten van een nieuw archief in de kelder van de boerderij. Er liggen honderden boeken en ansichtkaarten te wachten op een plekje waar ze met enig gemak terug te vinden zijn. Het is daar, dat ik de stamboom van de oorspronkelijke bewoners – het geslacht Smit – onder ogen krijg, opgezet door Wiet de Boer.

Tot mijn niet geringe verbazing zie ik dat de “oerbewoner” van de Lindenhoeve ene Gerrit Gijsbertzn Smit, geboren omstreeks 1690, is geweest. Het lijdt geen twijfel, mijn oeropa 5 en deze Gerrit Gijsbertzn is één en dezelfde persoon. Het Historisch Centrum is in de Lindenhoeve op een heel bijzondere plek terecht gekomen, maar evenzeer is het voor mij nu ook een speciale plek, waar waarschijnlijk mijn oer opa 5 geboren en getogen is, de plek waar ik nu ruim 300 jaar later probeer de boeken en kaarten over Laren een plaatsje in het archief te geven. Toeval of niet, toch wel bijzonder.

En omdat ik toevallig ook nog secretaris van de SOLL ben, wil ik namens ons bestuur het Historisch Centrum van harte feliciteren met de uitgave van het honderdste kwartaalbericht en ze nog vele historische jaren toewensen.

Oogsten in vroege tijden